Clorul din piscine – dusmanul nevazut al pielii?

Clorul din piscine – dusmanul nevazut al pieliiCu totii stim ca inotul este un sport care aduce o multitudine de beneficii, atat din punct de vedere fizic, cat si mental si social. Inotul ne ajuta sa slabim, ne fortifica plamanii, antreneaza sistemul cardiovascular si, nu in ultimul rand, tonifica musculatura. Atat pentru copii, cat si pentru adulti, inotul este o alegere excelenta, indiferent de anotimp.

 

Vara insa, strandurile si piscinele sunt arhipline, si asta deoarece toata lumea cauta un coltisor de racoare, iar balaceala este mai mult decat bine-venita. Ceea ce foarte lume nu stie este faptul ca inotul in apa care contine clor poate dauna parului si pielii, pielea devine vizibil mai uscata, iar firele de par se rup mult mai usor. Practic, clorul irita pielea, care capata acel aspect „solzos”.

 



Efectele nocive ale clorului din piscina

 

  • Clorul poate conduce la imbatranirea prematura a pielii, chiar si cantitatile mici pot avea efecte vizibile peste ani.
  • Clorul afecteaza structura firului de par, descompunandu-i proteinele, astfel acesta devine fragil.
  • Clorul are efecte negative asupra uleiurilor naturale ale pielii, distrugand practic echilibrul, rezultatul fiind celulele moarte.

Inainte de a face o baie in piscina, mai ales daca esti in concediu, cand petreci mult mai mult timp balacindu-te, ar trebui sa folosesti un spray special pentru par si sa porti, de ce nu, o casca de protectie. Dupa orele de rasfat in piscina, trebuie sa apelezi la o masca de par fortifianta, hidratanta, pe baza de uleiuri naturale, pentru a intari radacina firului de par.

Daca vrei sa afli un mic trick, ei bine, inainte de a intra in piscina umezeste-ti parul cu apa pentru ca acesta nu va mai absorbi la fel de mult clor, fiind deja ud. De fiecare data cand iesi din piscina, clateste-te bine si nu lasa in niciun caz parul nespalat pana a doua zi, ci foloseste imediat un sampon cu o formula usoara, preferabil din plante.   Aportul de proteine din produsele pentru par este foarte important, iar balsamurile-tratament care nu se clatesc previn despicarea varfurilor si pierderea stralucirii parului. Clorul nu numai ca usuca firele de par, ci si scalpul. Asa ca, daca observi aparitia anumitor probleme, mergi la un dermatolog care iti va spune ce e bine sa faci si ce nu. Uleiul de cocos, de exemplu, este extrem de recomandat in ceea ce priveste ingrijirea parului care a avut de suferit.

Ingrijire inainte si dupa baia in piscina


In ceea ce priveste pielea, hidratarea din interior spre exterior este si ea deosebit de importanta. Desi marea majoritate a piscinelor nu permit folosirea uleiurilor sau a altor produse de ingrijire corporala, inainte de a intra in piscina foloseste totusi o crema care sa nu fie grasa, pe baza de ceai verde, iris si nuci de Macadamia, care va ajuta pielea sa ramana hidratata si sa nu fie afectata de clorul din apa. Fa dusuri intre sesiunile de inot si aplica la sfarsitul zilei lotiuni speciale care neutralizeaza causticitatea clorului. Daca insa observi ca, dupa o zi de piscina, pielea este uscata, foloseste lotiuni emoliente, chiar si creme pentru piela atopica, daca pielea este foarte rosie si iritata. Nu te teme insa, filmul hidrolipidic al pielii se va reface, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai faci niciodata baie in piscina, ci doar ca trebuie sa iti iei anumite masuri de precautie si ca trebuie sa fii atenta pe viitor.

 

Text: Ruxandra Raica