Ce să faci atunci când ai arsuri la stomac

Aproape că nu există persoană care să nu fi suferit, la un moment dat, de arsuri la stomac. Se estimează că unul din trei adulţi are cel puţin un astfel de episod pe durata vieţii. Studiile mai spun că 10% din populație se confruntă cu simptomele acidității gastrice zilnic.

Denumită în termeni medicali arsură retrosternală sau pirozis, afecțiunea este cauzată de refluxul gastroesofagian. Simptomele apar adesea după masă, când ne aplecăm, facem exerciții fizice sau în timpul somnului, noaptea.

Iată tot ce trebuie să știi pentru a te proteja de episoadele de arsuri la stomac!



Ce factori favorizează arsurile de stomac?

Factorii care pot contribui la declanșarea episoadelor de pirozis sunt foarte diverși. Aceștia variază de la obiceiul nesănătos al fumatului, consumul exagerat de alcool, în special pe stomacul gol, predispoziția genetică, obezitate sau alimentația dezechilibrată.

De vină ar mai putea fi funcționarea necorespunzătoare tractului digestiv sau o hipersensibilitate la acizii stomacali. Potrivit statisticilor medicale, cu cât ai mai multe kilograme, cu atât ai mai multe șanse să suferi de arsuri la stomac. Riscul este și mai mare pentru femeile care au intrat la menopauză.

Alimente contraindicate

Anumite alimente favorizează arsurile stomacale, în special cele bogate în grăsimi, roșiile, usturoiul, citricele, băuturile acidulate, crudităţile, cafeaua, fructele crude şi mâncarea picantă. Deși uleiul de pește este benefic pentru organism din multe puncte de vedere, poate cauza ca efect secundar arsurile la stomac.

Sfaturi utile pentru o alimentație corectă

Dacă ești predispusă la creșterea acidității gastrice, evită mesele copioase sau să te întinzi în pat imediat după masă. Nu te grăbi, mănâncă încet, mai puțin, dar mai des.

Un pont util: poți mesteca gumă fără zahăr după masă, întrucât stimulează producția de salivă, care neutralizează acidul și calmează esofagul.
Chiar dacă ești dornică să faci mișcare, ai grijă să nu îți faci antrenamentul imediat după masă. Oferă-i stomacului timp să-și facă digestia.

În plus, pentru a evita să ai arsuri la stomac pe timpul nopții, renunță pe cât posibil la mesele servite seara târziu. Specialiștii recomandă să mănânci cu 3-4 ore înainte de culcare. Tot pentru un somn bun, culcă-te cu trunchiul ridicat la 30 de grade, folosind o pernă în plus.

Ce băuturi să eviți pentru a scăpa de aceste arsuri la stomac

În primul rând, evită alcoolul, deoarece stimulează stomacul să producă mai mult acid. Renunță la băuturile carbogazoase și la sucurile din fructe citrice. Cele cu portocale sau grapefruit, de exemplu, creează o presiune asupra sfincterului esofagian.

Nici cofeina nu ajută. Poți opta pentru cafea și ceaiuri decofeinizate, iar ciocolata, care conține atât cofeină, cât și cacao, trebuie și ea evitată. Mai ține cont că nici ceaiul de mentă nu este indicat, pentru că tinde să relaxeze valva care separă stomacul de esofag. În acest fel, favorizează ajungerea acizilor din stomac în esofag.

Ce este recomandat să bei

Imediat ce simţi semnele prevestitoare ale arsurii, bea un pahar mare cu apă, pentru a spăla acidul gastric. În general, încearcă să consumi lichide pe tot parcursul zilei pentru a rămâne hidratată și pentru a evita să bei cantități mari dintr-o dată.

În afară de apă, alege să bei ceai de ghimbir, un calmant natural pentru stomac ce poate ajuta la reducerea producției de acid gastric. Mai poți prepara un ceai de anason, chimen, fenicul, scorţişoară sau nucşoară. Sau poți opta pentru lapte de migdale sau ovăz, deoarece este alcalin și poate neutraliza aciditatea.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin.

Bettina Cristea

Photo: Freepik