Bacteriile periculoase din obiectele pe care le folosim zi de zi

4432Obiectele pe care le folosim in fiecare zi si care aparent sunt inofensive sunt, de cele mai multe ori, focare de microbi. Buretele de vase, volanul masinii, sacosa de cumparaturi sau sticla de apa strang milioane de bacterii, printre care si unele care ne pot imbolnavi.

Buretele de vase, in loc sa curete, poate deveni tocmai el un focar de infectie – doar dupa o saptamana de folosire, poate acumula peste un milion de bacterii. Aceste bacterii, printre care si E.coli, se formeaza din cauza contactului cu resturi de legume si carne cruda care sunt contaminate. Pentru a-l igieniza, cercetatorii ne sfatuiesc sa-l inmuiem in apa si sa-l bagam apoi la cuptorul cu microunde la temperatura ridicata pentru 2 minute.

 

Robinetul de la bucatarie este si el un adevarat magnet pentru bacterii. Cercetatorii spun ca ar avea chiar mai multe bacterii decat butonul rezervorului de apa al wc-ului. Pentru a evita acumularea bacteriilor, este bine sa dezinfectam la sfarsitul zilei atat robinetul de bucatarie, cat si butonul rezervorului de wc cu un servetel antibacterian, cu spirt sau cu alte produse de curatare.

 

Nu este o idee buna nici sa reumplem sticlele de apa fara sa le spalam foarte bine inainte, pentru ca atunci cand bem din sticla si nu suntem spalati pe mani, bacteriile se raspandesc pe recipient. In plus, daca ne lasam sticla de apa intreaga zi la temperatura camerei, nu facem decat sa oferim un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. De aceea, e bine sa aruncam sticlele de apa si sa nu le refolosim mai mult de o saptamana.

 

Bolurile in care tinem fructele pot strange bacterii numite pseudomonas, care se formeaza cand fructele se coc. Acestea pot provoca probleme gastrointestinale si infectii. De asemenea, sunt un mediu propice pentru dezvoltarea E.coli, salmonella si listeria. Pentru a impiedica acest fenomen, trebuie sa dezinfectam bolurile cel putin o data pe saptamana cu solutie antibacteriana.

 

Sacosa de cumparaturi pe care o refolosim ne ajuta sa salvam mediul, dar ne poate imbolnavi. Cercetatorii de la Universitatea de Arizona au facut un studiu in care au testat 84 de sacose refolosite si au constatat ca peste jumatate erau contaminate cu bacterii daunatoare, iar 12% contineau E.coli. Acest lucru se intampla cand bucati de alimente sau picaturi de lichid se lipesc de material. Este important sa spalam sacosele de cumparaturi cat mai des la masina de spalat rufe si sa le inlocuim la cel mult 6 luni.

 

Volanul masinii colecteaza de 9 ori mai multi germeni decat un capac de wc de la o toaleta publica. Bacteria Staphylococcus, care poate provoca infectii ale pielii si intoxicatii, a fost de exemplu descoperita pe volanul masinilor. Iar problema este ca multi soferi mananca atunci cand conduc, ceea ce face ca bacteriile pe care le iau de pe volan pe maini sa se transfere pe mancare si sa fie ingerate. Nu este o idee buna nici sa lasam resturi de mancare in masina, pentru ca si acestea dezvolta bacterii. Ai grija sa stergi cat mai des volanul masinii cu servetele antibacteriene.

 

Covorasele de baie sunt si ele un bun ascunzis pentru bacterii. Un studiu publicat in revista Applied And Environmental Microbiology a aratat ca acele covorase anti-alunecare pe care le punem in cada, dar si covorasele de baie aduna agenti patogeni care pot cauza infectii si boli respiratorii. Pentru a le dezinfecta, e bine sa le speli saptamanal la o temperatura de 60 de grade.

 

Text: Bianca Badescu

Sursa: sciencedaily.co.uk