Angela Merkel – cea mai puternica femeie din lume

angela_merkelAngela Merkel este cancelarul Germaniei si a fost pusa de revista Forbes pe locul 1 in topul celor mai puternice femei din lume. Angela s-a nascut pe 17 iulie intr-o zona rurala, in familia unui pastor luteran si a unei profesoare. La facultate a studiat fizica si in 1978 si-a luat doctoratul.

A lucrat pana in 1990 ca si chimist la Institutul Central de Chimie Fizica. In 1990 s-a inscris in Uniunea Crestin Democrata, devenind la scurt timp purtatoarea de cuvant a unui politician, pentru ca apoi sa fie numita ministru al Tineretului si Femeilor in guvernul Helmut Kohl, apoi ministru al Mediului si Sigurantei Nucleare.

“Nu e nimic rau in a fi ambitios” (Angela Merkel)

Kohl a fost si protectorul Angelei – obisnuia sa o numeasca pe aceasta “fata mea” – si cel caruia ii datoreaza lansarea in politica. Cei doi s-au cunoscut la o petrecere a partidului, la un an dupa caderea zidului Berlinului. Cand acesta a fost insa prins intr-un scandal financiar, Angela Merkel a fost prima dintre aliatii sai care s-a rupt de el, scriind un articol care a aparut pe prima pagina a unui ziar german, in care cerea demisia lui Kohl. Multi au condamnat-o pe Angela atunci, spunand ca a muscat mana celui care a crescut-o in politica. Dupa disparitia lui Helmut Kohl din viata politica, Angela Merkel a fost aleasa presedinte al partidului. In 2005 a castigat la mustata alegerile in fata lui Gerhard Schroder, devenind prima femeie cancelar al Germaniei. Astfel, o femeie nascuta in comunism a devenit o apriga aparatoare a capitalismului.

“Pot spune cu certitudine ca nu m-am subestimat niciodata” (Angela Merkel)

Despre viata ei privata nu se stiu prea multe lucruri, decat ca ii place sa faca prajitura cu prune, ca este la a doua casatorie, nu are copii, isi face singura cumparaturile si ii place muzica lui Wagner. Interesant este ca in tinerete, cand a aplicat la un job in oficiul guvernamental de presa al Germaniei, a fost respinsa deoarece din fisa sa medicala reiesea ca are tensiunea prea mare, iar acest job stresant era considerat prea riscant pentru o femeie cu probleme de tensiune. Profesorul ei spunea ca nimeni nu o iubeste si nimeni nu o adora, dar ca este o femeie foarte respectata. Tot acesta spunea ca, atunci cand face ceva, Angela vrea sa fie intotdeauna numarul 1. Colegii si prietenii din copilarie cred ca succesul Angelei se datoreaza copilariei traite sub un regim despotic si formarii sale de om de stiinta.  De altfel, se spune ca tatal sau era un om distant si rece care o presa pe Angela constant sa aiba rezultate mai bune decat ceilalti copii de la scoala sa. Astfel ca Angela a invatat inca de mica sa fie prima in tot ceea ce facea.

“Daca exista o problema, Angela o va rezolva”

Desi pare incredibil, Angela a fost in timpul studentiei chelnerita cu jumatate de norma intr-o discoteca, iar la 23 de ani era deja maritata cu primul sau sot. Ulterior, Angela a declarat ca nu era suficient de serioasa atunci cand s-a implicat in acest mariaj. In 1982, cand a intentat divortul, il cunoscuse deja pe cel care avea sa-i devina al doilea sot, Joachim Sauer.

Oricat mister ar plana asupra vietii sale private, cert este ca in politica Angela Merkel a stiut intotdeauna sa speculeze momentul si sa-si pastreze puterea atat in partidul sau, cat si printre rivali. Un coleg de partid spunea despre Angela: “Nu stii niciodata ce gandeste, in afara de faptul ca vrea sa ramana la putere”.

Oricum ar fi, Angela este considerata in acest moment cel mai important politician al Europei si cea mai puternica femeie din lume.

Text: Bianca Badescu

Surse: dailymail.co.uk/forbes.com/news.bbc.co.uk/biography.com