Aparatul dentar, investitie pentru viitor

Cum traiesc cu aparatul dentar?Tocmai ai aflat vestea ca pentru a avea dintii la care ai visat si zambetul perfect trebuie sa porti pentru o perioada nesuferitul aparat dentar. Dileme, teama de a fi posesoarea unui zambet metalic, disconfortul resimtit… prea multe care sa incline balanta catre renuntare. Si totusi aparatul nu-ti rapeste cu nimic din frumusete, caci el insusi poate fi un instrument ce aduce cu sine frumusetea.

Totul tine de atitudinea abordata. Daca il vei considera un lucru pozitiv, aspectul fetei va fi in concordanta cu aceasta atitudine si va trece neobservat.

Indicat este ca atunci cand decizi sa porti asa-zisii braketi sa te gandesti prioritar la sanatatea dintilor, la rezolvarea unor tulburari functionale, la prevenirea altora, precum ineficienta masticatorie, afectiuni parodontale, iar pe ultimul rand, la aspectul fizic.

O aparitie de ultima ora este aparatul lingual, ai carui braketi se lipesc pe fata interna a dintilor, devenind practic invizibil pentru observatorul extern.
 
Gandeste-te la rezultatul final
Daca te gandesti la rezultatul final, vei trece cu brio si perioada de adaptare cu acest aparat, mai ales ca poti apela la aplicarea unor cercuri transparente pe braketi, pentru a reduce iritabilitatea produsa de acestia. Riscurile sunt aproape inexistente; in afara celui de mal praxis, totul este asigurat. Si pentru ca tu sa te simti la fel de atragatoare, compenseaza existenta aparatului dentar cu un gloss gurmand, ochi conturati si un make-up ce confera multa luminozitate tenului. Totul tine de atitudine si de lipsa complexelor. Nu-ti fie teama! Dinti sanatosi, zambet ispititor, frumusete garantata, toate acestea ar trebui sa te calauzeasca in sinuosul drum pe care il vei avea de facut in compania braketilor.

Tili Nicolae poarta cu mandrie aparat dentar
Si pentru ca faptele sunt mai convingatoare, Tili Nicolae, cunoscuta actrita din “La Bloc”, a fost de acord sa imparta cu noi din experienta ei de a purta aparat dentar. ”Motivatia mea a fost sanatatea dintilor. Intotdeauna mi-am dorit sa-mi corectez dantura, neinteresandu-ma prea mult parerea celorlalti vizavi de aspectul meu fizic. Nu m-am gandit niciodata la aplicarea unor braketi ca la un dezavantaj, ci ca la o solutie ce imi aduce cu sine niste dinti perfecti si un zambet luminos.” Despre reticenta celor ce au nevoie sa apeleze la un aparat dentar ea ne-a spus: ”Totul cred ca tine de educatie si conceptii, ce ar trebui innoite, ar trebui sa fim mai deschisi fata de noutatile medicale si sa alegem ce este mai bine pentru sanatate. Conteaza de asemenea sprijinul celorlalti. La mine sustinerea a venit din partea prietenului meu care imi spunea cat de bine imi sta. In timp am inceput sa vad si eu ca imi confera un farmec aparte. In plus, creeaza impresia unor buze mai voluptuoase”. Totusi, pentru multe dintre noi disconfortul este cel care ne reduce elanul de a merge la un cabinet si de a spune ferm “Sunt de acord sa port un aparat dentar”. Unii suporta cu lejeritate, altii se simt extrem de inconfortabil. Tili face parte din prima categorie, tinand cont de spusele ei: ”La inceput a fost putin dificil. Era ultimul sezon din “La Bloc” si aveam impresia in timpul filmarilor ca nu pronunt corect cuvintele. Era doar o impresie. Pot spune ca m-am acomodat foarte rapid cu aparatul. Uneori uit ca am aparat dentar”. Si pentru ca are o mare putere de persuasiune, a reusit chiar sa-si convinga cativa prieteni sa apeleze la braketi, invocand argumentul ”o dentitie sanatoasa, simetrica schimba cu totul aspectul unei persoane”.

Intretinerea dintilor in timpul utilizarii aparatului dentar
• Aparatul dentar se adreseaza oricarui pacient cu varsta 4 – 40 ani.
• Costul unui astfel de aparat variaza de la 2 000 euro pana la 5 000 euro.
• Marul este un aliment ce se recomanda pe timpul purtarii aparatului, el putand curata dintii extrem de eficient.

Tatiana Ernuteanu
Consultant: Dr. Daciana Velisarato
Medic specialist orotodont