Aparitia cariilor la cei mici poate fi prevenita din timp

shutterstock_4881124Rapoartele recente arata ca parintii neglijeaza de multe ori igiena orala a celor mici, desi sunt constienti ca spalatul pe dinti al celor mici poate preveni vizita la medicul stomatolog. Igiena dentara timpurie este secretul unei danturi sanatoase, impecabile. Copiii cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani au de obicei  douazeci de dinti, iar potrivit stomatologilor de la Spitalul de Copii Nationwide din Columbia, aparitia cariilor pe 10 sau mai multi dinti a crescut drastic in ultimii ani.

Cercetatorii sunt de parere ca sporirea numarului de probleme dentare la cei mici este asociata, de cele mai multe ori, cu o alimentatie neadecvata varstei lor. O alta problema care cauzeaza aparitia cariilor dentare poate tine si de excesul de vitamine, precum si de consumul de apa fara fluor.

Se pare ca aparitia cariilor la cei mici nu tine de veniturile lunare, educatie sau religia familiei din care provin, deoarece majoritatea parintilor, indiferent de statutul lor social, aleg sa nu isi oblige copiii sa se spele pe dinti si asteapta ca acestia sa creasca pentru a se spala singuri si din propria initiativa.

In plus, daca vizita la stomatolog este inevitabila, majoritatii copiilor li se fac anestezii pentru a nu simti durerea si pentru a sta linistiti pe tot parcursul sedintei. Pentru a evita aceste probleme, cercetatorii incurajeaza parintii sa cumpere pasta de dinti cu aroma de fructe, periute de dinti cu personaje din desene animate si cat mai colorate, precum si alte stimulente pentru a-i determina pe cei mici sa se spele pe dinti mereu.

De asemenea, oamenii de stiinta sunt de parere ca parintii sunt cei care trebuie sa spele dintii copiilor pana cand acestia implinesc varsta de cinci ani, pentru a prinde ritmul si a intelege mai bine necesitatea periajului dentar.

In acelasi timp, parintii trebuie sa-si invete copiii sa-si perieze dintii de trei ori pe zi, respectiv dimineata, la pranz si seara, inainte de culcare. Stomatologii, de asemenea, le recomanda copiilor pana in varsta de un an un examen oral cu raze X, in scopul de a detecta potentialele probleme dentare inainte ca acestea sa apara.

 

Text: Andreea Popescu