Găsirea partenerului: cât de folositoare sunt aplicațiile de socializare și dating?

găsirea partenerului

Un raport întocmit de Centrul de Cercetare Pew în 2019 arată că trei din 10 persoane au folosit instrumente de întâlniri online și că 12% dintre respondenți erau căsătoriți sau se aflau într-o relație stabilă cu o persoană pe care au cunoscut-o în mediul online.

44% dintre oamenii cu vârsta sub 30 de ani au folosit aplicații online pentru întâlniri amoroase, precizează doctorul în psihologie Ty Tashiro în cartea sa, „În căutarea rațională a dragostei adevărate. Știința relațiilor de cuplu fericite și durabile”.412 milioane de posibile potriviri

El citează un studiu realizat de Jon Levy în care acesta și colegii săi  au analizat peste 412 milioane de posibile potriviri între parteneri, de pe aplicația de întâlniri Hinge, și au descoperit că bărbații petrec 6,7 secunde, iar femeile petrec 11 secunde evaluând fiecare profil. Statistică ce sugerează că ei au avut timp să se uite doar la fotografia și la ocupația unei persoane, precum și la prietenii pe care îi au în comun.

În anumite cazuri, utilizatorii au vizualizat superficial preț de alte câteva secunde și informații despre potențialii lor parteneri, din care ar fi putut să tragă concluzii privind personalitatea, credințele și trecutul acestora, precizează autorul.

Folositoare da, dar….

„Oamenii mă întreabă deseori dacă ar trebui să folosească platformele de întâlniri online, iar răspunsul meu este deloc satisfăcător: Da, dar…”, spune Tashiro, adăugând că, pentru început, întâlnirile online reprezintă un instrument foarte bun pentru cineva care dorește să își crească numărul de opțiuni pe care le are la dispoziție pentru găsirea unui partener.

Farmaciştii Catena recomandă Benesio MaxiTonic cu o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Însă tocmai această varietate sau modul cum e construită aplicația, uneori alegerea făcându-se doar pe baza unei fotografii de profil, poate determina persoanele singure să ia hotărâri mai proaste. Și să facă alegeri aleatorii, care nu au nicio legătură cu ceea ce își doresc cu adevărat, luând în calcul doar anumite caracteristici superficiale. Sau, deseori, să nu mai ia nicio decizie, copleșiți de o gamă largă sau diferită de posibilități.

Prea multe variante = nici o decizie

„Această stare în care suntem supraîncărcați de prea multe variante ne face să evităm luarea unei decizii sau să luăm decizii pripite, ce pot avea rezultate neplăcute. Studiile realizate pe acest subiect sugerează că persoanele  neimplicate în relații, cărora li se prezintă prea multe opțiuni, pot adopta strategii ineficiente de luare a deciziilor și că un număr prea mare de opțiuni poate suprasolicita abilitatea unei persoane de a lua o decizie, sfârșind prin a renunța”.

Decizii neinfluenţate de profilele celorlalţi

Cel mai important lucru, spune specialistul în psihologia relațiilor, este ca deciziile să se bazeze pe alegeri conștiente care să nu fluctueze în funcție de ceilalți și de profilele lor.

„În acest context este important să știi foarte bine ceea ce îți dorești de la un partener, deoarece acest cumul de acțiuni în online (glisezi de la stânga la dreapta, trimiți și primești mesaje, dai click pe butonul „îmi place mult” și faci din mână într-o aplicație) ne poate dezorienta și poate scădea încrederea în sine după un cumul de experiențe nereușite”.

Primul pas spre formularea unor criterii de alegere, spune doctorul în psihologie, este identificarea celor mai importante trei trăsături esențiale și de dorit la un viitor partener, astfel încât să poată crește semnificativ șansele de a-l găsi pe cel potrivit. Și pentru a construi împreună o relație durabilă.

Omul nu se schimbă

Aceste trăsături sau „ceea ce reprezintă o persoană” descriu valorile acestuia și modul în care răspunde la diferite situații. „Observarea trăsăturilor unui potențial partener se dovedește a fi importantă, căci ele rămân neschimbate odată cu trecerea timpului. Deci, dacă vei alege pe cineva care arată trăsături ce te scot din sărite sau te fac să te simți trist în primele luni ale relației, aceleași trăsături vor cauza aceleași reacții și în următorii ani de relații. Alege înțelept, căci ceea ce observi la prima vedere va rămâne o constantă pe viitor”, apreciază Ty Tashiro.

Foto: Shutterstock