Aprecierea partenerului de viata garanteaza o relatie sanatoasa

-0aashutterstock_11250124Cu cat crezi mai mult in faptul ca partenerul tau se poate schimba, cu atat vei fi mai fericita in relatia pe care o ai, conform unui nou studiu realizat in China. Acest lucru este adevarat si a fost demonstrat de catre cercetatorii de la Universitatea Northwestern. „Multi dintre noi nu apreciaza eforturile pe care partenerii nostri le fac pentru a imbunatati relatia, insa, din pacate, nici noi nu avem prea multe asteptari de la ei si nici nu credem in rezultate prea bune”, a declarat Chin Ming Hui, unul dintre autorii studiului, absolvent de psihologie la Universitatea Northwestern. “Daca reusim sa vedem aceste eforturi intr-o lumina pozitiva, ne putem bucura de relatia noastra mult mai mult.”

Pentru realizarea acestui studiu, Chin Ming Hui a separat mai multe cupluri, rugandu-le sa noteze de cate ori au incercat partenerii de viata sa se schimbe de dragul persoanei iubite si daca au reusit sa se schimbe dupa aceasta incercare, devenind mai intelegatori, mai buni ascultatori si mai rabdatori.

Trei luni mai tarziu, aceleasi cupluri au fost rugate sa noteze in ce fel s-a schimbat partenerul de viata, din punct de vedere al acelorasi caracteristici, dar si sentimentele lor generale legate de noua relatie.

Rezultatele studiului au aratat ca, cu cat partenerul este mai incapabil sa se schimbe, cu atat eforturile lui vor fi mai putin luate in considerare. “Daca nu crezi ca partenerul tau este capabil sa-si schimbe trasaturile fundamentale, chiar si atunci cand el sau ea lucreaza din greu pentru imbunatatirea relatiei, poti ajunge, de fapt, sa nu-i apreciezi eforturile”, a declarat Daniel C. Molden, unul dintre autorii studiului si profesor de psihologie la Northwestern.
Vestea buna pentru cei care sunt sceptici fata de capacitatea unui partener de a se schimba este urmatoarea: cu o mai mare autoconstientizare, te poti convinge ca efortul depus de partenerul tau conteaza si ca relatia ta se poate imbunatati. Comunicarea trece prin trei pasi simpli: atentie, receptare/intelegere, acceptare (sau nu). Manifesta-ti interesul fata de ceea ce are de spus, pune intrebari, arata-i ca nu iti doresti cu orice pret sa iti impui punctul de vedere, ci dimpotriva, ca doresti si esti dispus sa il/o intelegi. Vei impusca doi iepuri dintr-o lovitura: il/o vei intelege (probabil nu in totalitate) si il/o vei influenta sa fie si el/ea receptiv/a la ceea ce ai de spus.
“Un secret in a construi o relatie fericita este sa imbratisezi ideea ca partenerul tau se poate schimba, sa-i dai timp sa faca eforturi si sa-l rasplatesti dupa”.
Reusita unei relatii de dragoste tine in primul rand de armonie. Armonia este foarte importanta intr-o relatie de cuplu. Nu doar cea de natura sexuala, ci si armonia afectiva.    Complimentele ne fac sa ne simtim apreciate si speciale. In ce masura oferim, adeseori in aceeasi masura primim. Cum intretii tu armonia si intelegerea pentru reusita unei relatii de cuplu ?

 

Text: Andreea Popescu