Ața dentară sau irigator bucal? Avantaje şi dezavantaje

aţa dentară sau irigator bucal

Periajul zilnic al dinților și faptul că folosim aţa dentară sunt obiceiuri indispensabile atunci când ne dorim dinți sănătoși și un zâmbet frumos.

În ultima vreme însă, din ce în ce mai mulți oameni înlocuiesc clasica ața dentară cu irigatoare bucale. Este oare aceasta o decizie cu impact pozitiv asupra sănătății orale?

Iată răspunsul medicului stomatolog Adrian Mina.Aţa dentară

„Periajul dinților este un mod eficient de a îndepărta resturile alimentare de pe suprafețele dinților. Cu toate acestea, nu ne ajută atunci când vine vorba despre resturile alimentare rămase între dinți ori sub linia gingiei. Tocmai de aceea este indicat să folosim ața dentară după periaj”.

Avantaje

„Există mai multe avantaje în folosirea aței dentare tradiționale. Este o metodă foarte eficientă de eliminare a excesului de alimente dintre dinți. Nu costă mult și se găsește ușor la orice farmacie sau magazin din apropiere. Este ușor portabilă, astfel încât o poți lua oriunde cu tine”.

Dezavantaje

„În ciuda numeroaselor avantaje ale folosirii aței dentare, există și câteva dezavantaje. Acestea includ:

  • Dificultate în a ajunge la unele zone ale gurii cu ața dentară
  • Poate provoca ușoare sângerări, mai ales dacă ața dentară nu este folosită în mod regulat
  • Agravarea sau provocarea sensibilității gingiei
  • Poate fi uneori dificil de manevrat

Totuși, chiar și luând în calcul aceste dezavantaje, folosirea aței dentare este recomandată de către specialiști. Persoanele ce constată că folosirea aței dentare este deosebit de dificilă sau dureroasă, ar trebui să se adreseze medicului dentist pentru a se asigura că nu există o problemă mai gravă”.

Foramen este un brand specializat in produse de igiena si ingrijire orala realizate la standarde superioare.

Irigatorul bucal

„Irigatorul bucal este o altă metodă de curățare eficientă a danturii, diferită de tradiționala folosire a aței dentare. În acest sens se utilizează un dispozitiv special gândit pentru a direcționa un flux de apă între dinți și gingii. Spre deosebire de ața dentară, irigatorul folosește presiunea apei pentru a masa gingiile și a îndepărta resturile alimentare dintre dinți”, spune specialistul.

Avantaje

„Irigatorul bucal este ușor de folosit. Este recomandat în special persoanelor cu aparat dentar, punte permanentă sau temporară. Masajul gingiilor cu apă poate fi benefic pentru sănătatea acestora. De asemenea, jetul de apă ajunge chiar și în zone care nu pot fi accesate cu ața dentară clasică”.

Dezavantaje

„Ca în orice alt lucru, există bineînțeles și dezavantaje. Principalul constă în prețurile destul de piperate ale irigatoarelor bucale. În plus, acesta are nevoie de un spațiu de depozitare. Necesită acces la electricitate și apă, ceea ce îl face dificil de folosit în afara casei”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.