Atingere terapeutica: tehnici de manipulare

Atingere terapeutica: tehnici de manipulareManipularea este folosirea tehnicilor manuale pentru a rebalansa coloana vertebrala si articulatiile corpului, imbunatatind miscarea articulatiilor, intinzand si relaxand muschii.

Ce este?
Termenul de manipulare vine din limba latina si acopera o arie mare de tehnici care folosesc mainile pentru a realinia sistemul structural al corpului, a relaxa muschii si a imbunatati circulatia. Cele mai comune forme de manipulare practicate in medicina complementara sunt osteopatia si chiropractica. Fizioterapeutii folosesc si ei tehnici de manipulare.

Istorie si teorie
Atingerea terapeutica a fost folosita pentru vindecare din timpuri stravechi. Manipularea a fost practicata in Grecia Antica si “asezatorii de oase” au fost o parte din traditia medicala a Europei de Est. Osteopatia si chiropractica sunt originale din SUA si au aparut in anii 1800 si 1900. Dr. Andrew Taylor Still a conceput un sistem de tehnici de manipulare cunoscute sub numele de osteopatie (“osteo” inseamna “os” iar “pathos” inseamna “boala”) pentru a rebalansa corpul, imbunatatind mobilitatea articulatiilor si asigurand o functionare buna a organelor interne. Daniel David Palmer, un practician inzestrat, a conceput tehnicile chiropracticii (“chiro” in greaca inseamna “mana” si “practicos” inseamna “facut de”) pentru a relaxa muschii spinali si a elibera energiile vindecatoare ale corpului. Chiropractica se focalizeaza pe legaturile dintre coloana vertebrala si sistemul nervos. Corectiile balansului spinal ajuta la restaurarea sistemului nervos si imbunatatesc functiile organelor interne.

La ce este buna?
Tehnicile folosite in osteopatie si chiropractica detensioneaza muschii, articulatiile si imbunatatesc circulatia. Aceste tehnici reduc senzatiile de durere percepute de creierul nostru. Putem obtine beneficii terapeutice si prin efectul atingerii. Exista o tehnica directa care include un masaj variat ce combina rotatii gentile cu altele puternice. Exista si tehnici de masaj cranian ce imbunatatesc circulatia fluidelor si influenteaza intr-un mod pozitiv sistemul nervos. In general chiropracticienii folosesc mai mult tehnici de manipulare directe. Osteopatii folosesc si tehnici directe dar si manipulari gentile, masaje soft, mai ales pentru craniu. Manipularea este benefica pentru articulatii si coloana vertebrala, in special pentru durerile din zona lombara, pentru intepenirea gatului si durerile la genunchi. Practicantii mai trateaza probleme generale de sanatate cum ar fi deranjamentele digestive, dereglari menstruale si urinare.

Atentie!
Tehnicile de manipulare trebuie folosite cu foarte mare atentie in timpul sarcinii si nu sunt folosite in cazurile de cancer osos sau infectii ale oaselor si articulatiilor.

Text: Mihnea Ratte