Autosugestia, tratament fara efecte secundare

autosugestia_sursa_shutterstockPe principiul sugestiei se bazeaza ceea ce in medicina este cunoscut drept efectul placebo, un stimul psihic care poate produce vindecarea. Pornind de la aceasta, numerosi specialisti sunt de acord cu faptul ca oamenii suferinzi isi pot aplica ei insisi efectul placebo prin metoda autosugestiei.

Cum trebuie sa arate informatia autosugestiva pentru a fi acceptata de subconstient si care sunt principalele reguli de folosire a acestui tratament?
•  Formulati cererea voastra intr-o propozitie sau fraza clara, cu cuvinte uzuale, la persoana I, timpul prezent, ca si cum dorinta ar fi deja implinita.

 De exemplu, daca doriti sa scapati de nervozitate, spuneti:,,Sunt stapana pe mine insumi, calma, insensibila la iritari si critici. Nimeni si nimic nu ma enerveaza, nu ma supara, nu ma irita.’’

 

•  Scrieti formula de sugestie (autosugestie) pe o coala alba, cu un creion de culoare preferata, astfel incat sa fie asociata cu un sentiment de placere. Asezati sau lipiti foaia respectiva intr-un loc pe care il vizitati des (birou, usa de la camera, usa frigiderului, coltul ecranului calculatorului etc.)

•  In cazul in care aveti calculator puteti folosi formula de autosugestie ca tema de desktop pe fundalul ecranului.

•  Lucrati cu formule rationale, eliminand cuvintele sau propozitiile ce contin teluri de care sunteti convinsa ca sunt imposibil de atins (Exemplu: ,,In fiecare minut reusesc sa slabesc 5 kg’’)

•  Credeti cu tarie in eficienta sugestiei si autosugestiei. Ea nu repezinta niciun pericol, a fost testata de-a lungul vremii pe milioane de oameni, fiind o metoda de tratament eficienta, fara efecte secundare.

•  Cititi si repetati formula de autosugestie cu o voce linistita si clara de 30-40 de ori pe zi. Nu va straduiti s-o intelegeti logic caci stiti deja ce contine. Este deosebit de important sa obtineti un ritm de citire monoton care va plictiseste si va determina adormirea partiala a constientului, astfel incat sugestia/autosugestia sa treaca de bariera sa. Este recomandat ca locul unde se citeste sa fie lipsit de zgomote.

•  Puteti inregistra formula de autosugestie pe un mp3 sau reportofon portabil sau chiar pe calculatorul vostru, in acest mod putand-o asculta culcat, cu ochii inchisi. Folosindu-va abilitatile tehnice si softurile existente pe piata, puteti programa calculatorul sa emita formula inregistrata in timpul somnului. In acest ultim caz, constientul fiind deplin adormit, efectul va fi optim.

•  Formulele autosugestive produc efecte deosebite atunci cand patrund prin mai multe organe de simt (auz, vaz). Este recomandabil deci, ca formula dumneavoastra sa fie atat citita, cat si auzita.

Text: Flavius Deheleanu