Aventura emotionala sau infidelitate?

shutterstock_90245017O aventura emotionala poate fi descrisa ca o relatie extraconjugala sau ca o simpla relatie de prietenie care nu include un comportament sexual sau un contact sexual. Aventurile emotionale sunt adeseori catalogate drept simple prietenii, dar ele pot fi daunatoare atat persoanelor care au un partener stabil, cat si celor singure.

Acesta este de fapt un fenomen destul de comun in cazul persoanelor casatorite, insa unii experti sunt de parere ca aceste aventuri sunt mai daunatoare relatiilor decat infidelitatea. In aventura emotionala, un membru al unui cuplu devine profund emotional cu o persoana, alta decat cea cu care isi imparte viata. In acest mod, cel implicat intr-o aventura devine din ce in ce mai apropiat de cea de-a treia persoana, anticipand din ce in ce mai multe intalniri si fiind din ce in ce mai intim (platonic) cu persoana in cauza. In acelasi timp, intimitatea in cadrul casatoriei are de suferit, iar atentia nonsexuala si chiar cea sexuala se diminueaza dramatic.

Printre caracteristicile aventurilor emotionale se numara si dorinta de “inselat” prin care persoana poate petrece mai mult timp cu noul “partener” decat cu cel care isi imparte viata. Persoana poate nega sau nu atractia sexuala fata de acest “prieten”. Din punct de vedere chimic, aceasta situatie duce la eliberarea anumitor hormoni, cum ar fi dopamina. Transpiratia excesiva a palmelor, interesul crescut pentru modul in care arata inainte de intalniri sunt doar doua dintre aspectele care ne pot duce cu gandul la o aventura emotionala.

Un alt semn al aventurii emotionale il reprezinta teama sotului/sotiei de a nu fi descoperit/a de partenerul/partenera de viata. In unele cazuri, acest sentiment duce la tradarea intimitatii unei casatorii si chiar la destramarea acesteia. “Tradatorul” poate insista ca nu face nimic gresit si ca nu poate fi invinovatit pentru  tipul de relatie pe care il are cu alte persoane.

In timp ce oamenii au de multe ori prietenii intime cu alte persoane, aventura emotionala este foarte diferita. Este adevarat ca aceasta are un impact negativ asupra casatoriei din cauza tensiunii sexuale implicate. Daca unul dintre parteneri inceteaza se se mai gandeasca la cel de langa el, mariajul va avea probleme mari.

Uneori, aventurile emotionale prind viata din cauza distantei care s-a accentuat intre soti, desi acest lucru nu este intotdeauna principalul motiv. Se intampla rar ca o casnicie sa fie distrusa de o aventura emotionala, dar cu siguranta ea va fi zguduita din temelii. Aventura emotionala este intalnita si in cazul persoanelor singure, care vor evita sa se implice intr-o relatie stabila stiind ca in permanenta au acolo pe cineva care le implineste nevoile de natura emotionala si, de ce nu, sexuala.

 

Desi aventurile emotionale nu sunt un fenomen cu totul nou, specialistii cred ca numarul lor este in crestere in prezent. 

Text: Andreea Popescu