Band of Creators: designerii romani prezinta tendintele toamna-iarna 2015/16

A devenit deja traditie sa fim alaturi de Band of Creators la prezentarea noilor colectii. Ca in fiecare an, evenimentul a avut o tema, iar cea de anul acesta a fost Futureland. Au fost 11 designeri care au prezentat, unii dintre ei deja cunoscuti, iar surpriza serii a fost Venera Arapu, care a intrat de curand in portofoliul Band of Creators.



Moda viitorului in interpretarea designerilor romani

In colectia Ioanei Ciolacu am putut vedea franjuri din abundenta si imprimeuri cu animale, in timp ce colectia Venerei Arapu a fost inspirata din moda anilor ’60, piesele cheie fiind fustele mini cu jachete asortate, rochiile drepte cu guler inalt si fustele creion purtate cu bluze tricotate cu maneca scurta.

Brandul Almaz, creat in 2015, a surprins prin mixul neasteptat de materiale si asocierile contradictorii, iar Florentina Giol a ales ca si nuante predominante bleumarin, bordeaux si gri.

Oana Lupes a avut ca inspiratie modelele traditionale romanesti, iar Ana Maria Gal a avut ca punct de plecare inovarea tehnicii traditionale de tesere. Magdalena Butnariu a prezentat colectia Spirit Amara, in timp ce Anca Belbe a avut ca inspiratie filmul Persona de Ingmar Bergman si transferul de identitate dintre cele doua personaje principale.

Colectia Andrei Handaric a fost intitulata ISIHIA-A Manifesto for the Spirit, o colectie all black inspirata din solemnitatea straielor monahale. Diana Flore a creat o colectie ce s-a remarcat prin volumetrii fluide, asimetrii, ale carei piese cheie au fost rochiile de zi si jachetele versatile. Emese Bako a creat o colectie ce reprezinta un sir de amintiri al verilor trecute si urmareste inconstienta trecutului care incet se transforma in haos.

TONICA: De ce ati ales tema FutureLand pentru aceasta editie?

Roxana Murgu (co-owner Band of Creators): Ni se pare ca ne concentram foarte mult pe ce o sa fie. Incercam sa ne ghicim viitorul si omitem faptul ca viitorul acela se construieste incepand de azi. Si noi toti luam parte la constructia viitorului din care vom face parte.

TONICA: Povesteste-ne mai multe despre designerii pe care i-ati ales sa-si prezinte colectiile in aceasta seara.

Roxana Murgu: Sunt 11 designeri, toti din portofoliul Band of Creators. O mare parte dintre ei, cam jumatate, sunt designeri cu care colaboram din curand, iar 70% dintre ei sunt designeri din Cluj. Sunt colectiile lor de toamna-iarna si cu siguranta orice porti sau orice ai dori sa porti, poti gasi la unul dintre designerii care au fost in aceasta seara pe catwalk-ul Band of Creators.

TONICA: Tu cum vezi moda viitorului?

Roxana Murgu: Avem designeri extrem de talentati in Romania si cu siguranta moda de la noi este din punctul de vedere al creativitatii la nivelul celei din afara. Ceea ce as vrea eu este ca publicul sa se intoarca putin mai mult catre zona asta de design romanesc, sa aprecieze talentul acestor designeri purtandu-le hainele.

Iulia Vantur (prezentator TV): “Fiecare dintre designerii din aceasta seara a adus ceva nou, a avut ceva special. Mi-au placut Ana-Maria Gal si Ioana Ciolacu. Cele mai interesante tinute pe care le am eu sunt de la designeri romani.”

Jojo (actrita): “Imi place Ioana Ciolacu, Imi place Venera Arapu, de aceea si port o creatie Venera Arapu in aceasta seara. Toti designerii romani, nu numai cei pe care i-am vazut in aceasta seara, sunt foarte creativi si lucrurl acesta s-a vazut si in afara granitelor tarii. Sper ca ceea ce vom purta in viitor sa fie confortabil, daca nu este confortabila o haina, eu nu o imbrac.”

Text: Bianca Badescu