Banii nu aduc fericirea daca ii cheltuiesti pentru a-i impresiona pe altii

shutterstock_95684524Banii nu aduc fericirea daca ii cheltuiesti doar pentru a-i impresiona pe ceilalti, pare sa demonstreze un studiu surprinzator. Cui nu i-ar placea sa plece in concedii de lux, sa isi permita bilete la concertele celor mai apreciati artisti si alte fel si fel de lucruri costisitoare?

Daca insa vrei sa pleci intr-o croaziera doar pentru a fi apreciat si laudat de catre ceilalti, ar fi bine sa iti anulezi plecarea, deoarece acest lucru nu te va face fericit, ba din contra. Motivul pentru care cheltuiesti foarte multi bani este la fel de important ca si ceea ce cumperi. Cercetatorii de la Universitatea din San Francisco spun ca, daca incerci sa cumperi pentru a impresiona alti oameni, acest lucru va afecta beneficiile pe care le poti avea inca de la achizitionarea produsului sau serviciului respectiv. Motivatia extrinseca joaca si ea un rol esential in ceea ce priveste nevoile psihologice esentiale.

Pentru acest studiu au fost intervievate 241 de persoane si s-a descoperit ca acelea care isi satisfaceau propriile dorinte, interese si valori se simteau implinite si aveau o stare foarte buna. La polul opus se aflau persoanele care alegeau sa isi achizitioneze anumite lucruri pentru a castiga recunostinta celor din jur si care erau nesatisfacute. Asadar, inainte de a-ti cumpara ceva de ordin material, gandeste-te de ce faci acest lucru, deoarece motivatia se pare ca poate amplifica sau elimina sentimentul de fericire pe care il poti avea.

 

Text: Ruxandra Raica