Barbatul la 30 de ani: Apetit exagerat + activitate sedentara = exces ponderal

Barbatul-la-30-de-ani-Apetit-exagerat-activitate-sedentara-exces-ponderalSa fim frumoase si atragatoare. Asta ne dorim cu siguranta toate, indiferent de varsta pe care o avem. Iar in acesta frumusete, asa cum este ea inteleasa de femeia moderna, se includ intotdeauna si supletea, silueta fina, greutatea care sa nu depaseasca limitele normele. Dar in tot acest context, ce se intampla cu barbatii?!

 

Prietenii, sotii, fratii sau tatii nostri sufera oare, si ei, aceeasi presiune sociala de a fi in forma, de a nu acumula kilograme in plus?! Ei bine, din pacate, cel mai des, barbatii primesc o „scutire”, de regula temporara, de la greutatea normala.

De regula, in jurul varstei de 30 de ani, apetitul exagerat, combinat cu activitatea sedentara vor duce inexorabil si urgent catre exces ponderal. Mai intai putina burta, apoi un abdomen din ce in ce mai proeminent… si toate acestea cu consecinte mai grave asupra starii de sanatate decat in cazul femeilor. Grasimea periviscerala a barbatilor determina probleme, indeosebi cardiovasculare importante, si asa se face ca vedem tot mai frecvent hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica sau chiar infarct de miocard la barbati de 30-35 de ani.

 

 

Miscarea este obligatorie

Evitarea sporului ponderal este, cu toate acestea, simpla, mai ales daca sunt luate masuri din timp. Domnii nu trebuie sa astepte sa devina „impozanti” pentru a-si reduce aportul caloric. Daca activitatea de zi cu zi este sedentara si lasa prea putin loc miscarii, alimentele consumate trebuie pastrate sub strict control, chiar daca pofta de mancare este aceeasi ca la 18 ani. Domnilor, la 40 de ani nu mai cresteti sigur… decat poate in ceea ce priveste numarul de la talie. Pentru dumneavoastra este, repet, si mai important decat la doamne sa fiti normoponderali, si acest lucru nu este dificil, daca reusiti sa mancati cam tot atatea calorii pe cat cheltuiti. Nu uitati, miscarea este obligatorie, mai ales in diferite forme care sa se poata efectua zilnic, si mai putin sub forma efortului concentrat, o data sau de doua ori pe saptamana (1 ora de fotbal cu prietenii seara, pe racoare, este cu mult mai buna decat 3 ore de sala in weekend. Atentie, m-am referit la fotbalul pe care il jucati in mod direct, nici pe departe pe cel la care priviti, insotiti eventual de numeroase sticle de bere si de gustari sarate si calorigene).

 

INTREBARE: Barbatii sufera de presiunea sociala a kilogramelor in plus?

 

Un barbat cu putina burta este considerat nu numai normal, dar chiar un om de succes. Ce-i drept, barbatii sunt protejati mult timp de hormonii androgeni si de predominenta meselor musculare in greutatea corporala totala. Sunt sigura ca ati observat tineri care consuma un numar foarte mare de calorii si, fara a fi deosebit de activi, nu se ingrasa absolut deloc. In plus, baietii cresc pana la varste mai mari decat fetele, deci pot cheltui energie suplimentara si in acest mod. Pana de curand se adauga si educatia dedicata sexului masculin, care era incurajat sa fie activ din punct de vedere fizic, in contrast cu cel feminin, de la care se astepta o atitudine mai sedentara, mai pasiva.

 

Consultant: Corina-Aurelia Zugravu