Basm italian: Iubirea, la un pas de Nebunie

shutterstock_3744664Se spune ca, odata, cu mult timp in urma, toate sentimentele, calitatile si defectele omului s-au adunat. Dupa ce a cascat Plictiseala, pentru a nu stiu cata oara, Nebunia a propus sa mearga sa se joace de-a v-ati ascunselea. Curiozitatea a intrebat:

– Cum functioneaza?

– Este un joc, a explicat Nebunia, in care unul dintre noi isi acopera ochii si incepe sa numere pana la un milion. Intre timp, ceilalti se vor ascunde si atunci cand se termina de numarat, se incepe cautarea, iar primul dintre voi care care va fi gasit va trece in locul celui care a numarat pentru a continua jocul. Entuziasmul a fost de acord, urmat de Fericire si Euforie, si pana la urma au reusit sa convinga si Indoiala si Apatia, care nu doreau sa faca nimic. Dar nu toata lumea a vrut sa participe… Adevarul a preferat sa nu se ascunda, Mandria a spus ca este un joc foarte prostesc si Lasitatea a preferat sa nu riste.

– Unu, doi, trei… a inceput sa numere Nebunia. Prima care s-a ascuns a fost Lenea, care s-a pitulat in spatele primei pietre de vatra. Graba s-a ascuns pe unde a gasit. Bucuria a fugit in mijlocul gradinii. Tristetea a inceput sa planga pentru ca nu a putut gasi un loc potrivit pentru a se ascunde. Credinta s-a inaltat la cer si Invidia s-a ascuns la umbra Triumfului, care a reusit sa urce in cel mai inalt copac. Generozitatea, in schimb, nu s-a putut ascunde, orice loc pe care il gasea il lasa prietenilor. Un lac cristalin si Ideal pentru Frumusete. Un tufis Perfect pentru Timiditate. O rafala de vant Doar pentru Libertate. In sfarsit, Generozitatea a decis sa se ascunda in spatele unei raze de soare, insa Egoismul i-a luat locul cel mai potrivit si superconfortabil.

Minciuna se ascunse… nu se stie pe unde, Pasiunea si Dorinta gasira ca potrivit mijlocul unui vulcan. Uitarea… nu ne mai amintim! Cand in sfarsit Nebunia ajunse la 999.999, Iubirea inca nu-si gasise un loc pentru a se ascunde, erau toate ocupate. In cele din urma a gasit niste trandafiri frumosi si a decis sa se ascunda dupa ei. Un milion!, a zis Nebunia si a inceput sa caute. Prima gasita a fost Curiozitatea, deoarece nu s-a putut impiedica sa iasa pentru a vedea cine a fost gasit. Privind in lateral, Nebunia descoperi Dubiul, Tristetea, Timiditatea, Plictiseala. Apoi Pasiunea si Dorinta, pe care le-a simtit vibrand din interiorul vulcanului. Gasi apoi Invidia care era ascunsa unde era si Triumful. Plimbandu-se pe marginea lacului, gasi si Frumusetea. Si tot asa, unul cate unul reusi sa-i gaseasca pe toti, in afara de Iubire. Asa ca a inceput sa caute dupa fiecare copac, pe cursul fiecarei ape, in varful muntilor… cand a fost pe punctul de a se recunoaste invinsa, zari roseata trandafirilor si incepu sa-i miste ramurile, cand deodata auzi un strigat dureros. Ghimpii ranisera ochii Iubirii.

Nebunia nu stia ce sa faca. A plans, s-a scuzat, a implorat Iubirea ca s-o ierte ajungand intr-un final la a-i promite ca o va urma oriunde, pentru totdeauna. Iubirea a acceptat. De atunci, de cand s-a jucat pentru prima oara acest joc, Iubirea este oarba iar Nebunia ii este mereu aproape.

 

Text: Alexandra Lupu