Bebelusii hraniti la cerere dezvolta un IQ mai mare

shutterstock_94197702Bebelusii care sunt hraniti la cerere ar putea avea un IQ  mai mare si s-ar putea descurca mai bine la scoala, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii de la Universitatile Essex si Oxford au monitorizat 10.000 de copii cu varsta de 8 ani din trei categorii – cea a bebelusilor hraniti din patru in patru ore (la patru saptamani de viata); – cea a bebelusilor ale caror mamici au incercat sa-i hraneasca dupa un orar fix, insa nu au reusit acest lucru, si o a treia categorie care a fost hranita doar atunci cand bebelusii plangeau de foame.

Rezultatele studiului au demonstrat faptul ca cei mici care au fost hraniti la cerere aveau un IQ mai mare la varsta de 8 ani, precum si rezultate mai bune la testele nationale (SATS – asa cum sunt numite in Marea Britanie, acolo unde s-a desfasurat studiul) la 5, 7, 11 14 ani. Diferenta intre nivelul IQ-ului poate ajunge pana la 5 puncte.

Cu toate acestea, acest lucru le poate pune insa la incercare pe mamici. Mamicile care isi hranesc bebelusii dupa un anumit program stabilit dorm mai mult, sunt mai odihnite si se bucura mai mult de “jobul” de parinte. Celelalte mamici insa nu beneficiaza de acelasi lucru.

Studiul a fost publicat in Jurnalul European de Sanatate Publica.

 

Text: Ruxandra Raica