Bebelusii inteleg cand sunt mintiti si cand li se spune adevarul

-0a99102Potrivit unui nou studiu, bebelusii pot simti atunci cand sunt mintiti sau cand li se ascunde adevarul. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea York din Marea Britanie, in urma unui nou studiu realizat in domeniu. Oamenii de stiinta au studiat reactiile mai multor copii cu varste cuprinse intre 6 si 9 luni, in timpul unui joc in care supraveghetorul nu putea sau nu voia sa imparta o jucarie cu ei.

In aceasta cercetare s-au folosit indicatori specifici comportamentului cotidian al copiilor intre 6 si 9 luni. Astfel, au fost urmarite raspunsurile sociale ale bebelusilor, precum tristetea, privirile, zambetele sau gangurelile.

Copiii si-au dat seama imediat ca sunt pacaliti, astfel incat, atunci cand un adult nu poate, din anumite motive, sa imparta o jucarie cu ei, bebelusii accepta calm acest lucru. Ei reactioneaza insa diferit atunci cand adultul incearca sa ii minta: devin extrem de agitati, se incrunta, devin tristi si fac colici abdominale.

Desi copiii sunt recunoscuti pentru capacitatea lor de a imita comportamentul adultilor, in studiile anterioare se spunea ca aceste abilitati se dezvolta abia incepand cu varsta de 9 luni. Heidi Marsh, autoarea studiului, este insa de parere ca “un copil de 6 luni se exprima si comunica in mod diferit fata de un copil de 9 luni”. Copiii de 9 luni s-au manifestat dand din maini atunci cand adultul nu a vrut sa le dea jucaria. Reactiile copiilor de 6 luni au fost in mod evident mai afective, ei devenind mai tristi si incruntandu-se.

Heidi Marsh este de parere ca aceste cercetari sunt importante deoarece sunt primele cercetari in urma carora s-a folosit comportamentul social al copiilor pentru a demonstra ca, la varsta de 9 luni, ei inteleg scopul actiunilor noastre.

Text: Andreea Popescu