Beneficiile surprinzatoare ale iubirii I

iubireCe poate fi mai frumos decat sa iubesti si sa fii iubit? Si ce poate fi mai imbucurator decat faptul ca iubirea aduce enorme beneficii sanatatii? Poate ca nu stiai, dar intre iubire si sanatate este o legatura foarte stransa. Am aflat ca dragostea nu provoaca doar “fluturasi” in stomac, ci are si capacitatea de a afecta pozitiv sanatatea si de a aduce bunastare in vietile noastre. Urmatorul material este menit sa va aduca aminte cat de importanta este dragostea in vietile noastre, din punct de vedere medical.

 

Iubirea intareste sistemul imunitar

Cercetarile sugereaza ca acele cupluri fericite care se angajeaza in solutionarea conflictului intr-un mod pozitiv dispun de un sistem imunitar mai sanatos decat cuplurile care o fac prin alte mijloace, care au un impact negativ asupra vietii lor, conform spuselor lui Gian Gonzaga, director de cercetare si dezvoltare la eHarmony Labs. Iubirea este antidotul pentru emotiile negative si este excelenta pentru functionarea in parametri optimi a sistemului imunitar.  Impreuna cu alti doi savanti, Ronald Glazer si Jan Kiecolt-Glaser, Gian Gonzaga a initiat un studiu in care au observat reactiile cuplurilor in timpul disputelor. Pentru realizarea acestui studiu a fost nevoie de 340 de cupluri. Cuplurile care au afisat un comportament negativ in timpul certurilor au avut cel mai mare declin in functionarea imediata a sistemului imunitar. Cum poti privi o cearta intr-un mod sanatos? Potrivit dr. Gonzaga, cheia pentru solutionarea conflictului intr-un mod pozitiv este angajarea in conversatie.

 

Iubirea te face mai activ

Nu, asta nu inseamna ca poti sa iti iei la revedere de la sala de gimnastica. Se pare ca acele cupluri care fac impreuna exercitii fizice au mai mult succes in a-si atinge telul decat cele in care partenerii fac sport individual. Potrivit antrenorului de fitness si nutritionistului Jay Cardiello, “aproape jumatate dintre persoanele care fac sport singure renunta la programele lor dupa un an, spre deosebire de doua treimi dintre cele care lucreaza cu partenerul de viata”. Mai mult de atat, se pare ca atat barbatii, cat si femeile lucreaza cu un procent cuprins intre 12% si 15% mai intens atunci cand fac sport alaturi de persoana iubita. Fie ca este vorba despre excitarea impreuna sau doar despre impulsul de a tine pasul cu partenerul tau, transpiratia “a deux” are in mod clar beneficiile sale.

 

Iubirea adauga ani in plus

“Exista o lunga istorie de cercetare, care a studiat beneficiile casatoriei asupra sanatatii”, spune Joseph Hullett, psihiatru si director medical la OptumHealth, Behavioral Solutions. Conform unui studiu din 2004 realizat de CDC, ratele de mortalitate s-au dovedit a fi cele mai mici la cuplurile casatorite. Dr. Hullett atribuie aceste rezultate faptului ca, in general, oamenii cu experienta sunt mai putin stresati atunci cand sunt intr-o relatie, iar relatiile sanatoase duc la mai putin stres. In plus, s-a mai demonstrat ca, atunci cand oamenii se casatoresc, renunta la o parte din comportamentul lor, cum ar fi consumul exagerat de alcool si tutun, lucruri care, odata rarite, duc la longevitate.

 

Text: Oana Mircea