Bijuteriile dentare, risc sau beneficiu

bijuterii_dentare__Ana_MariaNu exista studii care sa demonstreze ca bijuteriile dentare sunt daunatoare cavitatii bucale, dar nici studii care sa arate ca purtarea lor pe termen lung este inofensiva. Unele dintre aceste bijuterii sunt fabricate din metale nepretioase care pot cauza iritatii sau reactii alergice. De asemenea, daca materialul folosit pentru lipire este unul neindicat pentru uz-ul intern, poate afecta serios dintii si gingiile.
Sfaturi pentru evitarea problemelor dentare 
• Acordati o atentie deosebita periajului si folositi ata dentara pentru a preveni potentiale probleme. Resturi alimentare pot ramane intre dinte si bijuterie, ceea ce permite acumularea bacteriilor si implicit formarea aciditatii.
• Optati pentru o bijuterie detasabila pe care sa o purtati pe perioade limitate. In timpul mesei, indepartati-o!
• Curatati bijuteria zilnic pentru a nu se acumula placa bacteriana si  resturi alimentare.
• Evitati sa folositi produse de curatare ce pot fi periculoase la ingerare.
• Inainte de a lua decizia montarii bijuteriei, consultati medicul dentist si informati-va ce metale contine aceasta.
• Bijuteriile dentare pot fi in tendinte, insa dintii albi ca perlele nu vor fi niciodata demodati!

Ana Maria are un stras pe dinte cam de un an si s-a hotarat sa-l poarte pana cand  se va plictisi de el. A fost o decizie de imagine petntru ca „majoritatea tinerilor de varsta mea aveau piercing-uri si mai multi cercei in aceeasi ureche, sau erau plini de tatuaje. Mi s-a parut destul de original  un stras pe dinte.” Acum este mai increzatoare in imaginea ei.  „Am evoluat spre un look mult mai trendy, mai de cool girl, in total acord cu schimbarea de imagine: de la fetita care canta , la studenta care sunt azi. Pentru mine e strict cochetarie, o alternativa la un alt fel de zambet… Problema e ca din cand in cand cade si atunci trebuie sa-l schimb. Am schimbat trei pana acum, si am ajuns la o steluta. Pe deasupra, e si haios sa vezi cum oamenii se uita siderati la dintisorul tau care straluceste.”

Text: Adina Radu si Ana Nicolescu
Foto: CAT MUSIC