Persoanele care se confrunta cu calcaie uscate si crapate trebuie sa stie ca aceasta nu este doar o problema de estetica, ci si una de sanatate. Spunem asta deoarece calcaiele afectate rau, care deja prezinta fisuri si sangerari, lasate netratate, conduc incet, dar sigur la aparitia infectiilor cutanate. Pielea degradata a calcaielor se intalneste cu precadere la persoanele inaintate in varsta, insa, din pacate, in ultimul timp, si din ce in ce mai multi tineri se confrunta cu aceasta afectiune.
Care sunt cauzele care duc la aparitia calcaielor crapate si uscate?
Daca aveti calcaiele uscate si crapate, cu precadere vara, atunci incaltamintea neadecvata poate fi una din cauze, insa, daca si pe parcursul iernii va confruntati cu astfel de calcaie, atunci si alimentatia dezechilibrata poate fi cauza declansatoare. Lipsa vitaminelor, mineralelor si acizilor grasi din meniul zilnic conduce in timp la deshidratarea pielii si, combinata cu expunerea excesiva la soare si cu statul prelungit in picioare, favorizeaza descuamarea si degradarea calcaielor. Pe de alta parte, persoanele supraponderale sunt mult mai predispuse aparitiei calcaielor crapate si uscate.
Cum putem preveni deteriorarea calcaielor?
Este foarte important sa ai o alimentatie corecta si echilibrata si sa consumi minimum doi litri de lichide zilnic. De asemenea, ingrijirea constanta a picioarelor este primul pas catre o piele frumoasa si sanatoasa. Trebuie sa-ti exfoliezi pielea calcaielor de doua ori pe saptamana si sa folosesti creme puternic hidratante. Cele pe baza de vitamina A si E, avocado sau galbenele sunt o solutie buna. Masajul talpilor realizat in fiecare seara, inainte de culcare, este recomandat atat pentru a evita uscarea calcaielor, cat si pentru a-ti detensiona intreg organismul. Sfatul nostru este ca, dupa orice tratament aplicat talpilor, sa iti pui sosete de bumbac cu care sa dormi peste noapte.
Cum putem exfolia calcaiele in mod eficient?
Pe langa piatra ponce care s-a dovedit foarte eficienta de-a lungul timpului in exfolierea pielii moarte de pe calcaie, mai exista alte cateva solutii venite din natura. Cu siguranta, in farmacii exista creme abrazive cu efect de gomaj asupra pielii, insa si voi va puteti prepara propria reteta acasa. Astfel, zatul de cafea, taratele de grau, malaiul, ovazul, pudra de orez si sarea de mare pot fi foarte eficiente in curatarea calcaielor. Este foarte important ca inainte de exfoliere sa va inmuiati picioarele in apa calduta in care sa stoarceti zeama de la o lamaie. Aceasta va grabi procesul de inmuiere a dermului si va facilita exfolierea ulterioara.
Remedii naturiste contra calcaielor uscate si crapate
Mierea, acest ingredient minunat al naturii, are efecte benefice asupra pielii datorita nutrientilor si capacitatii de hidratare, fiind un bun remediu pentru calcaiele afectate. In plus, mierea are actiune antibacteriana si previne posibilele infectii cutanate. Pentru tratament se poate turna o ceasca mica de miere intr-un lighean cu apa calda si se pot inmuia talpile timp de 15-20 de minute. Apoi, folositi orice scrub natural din cele enumerate mai sus si la final aplicati miere doar pe calcaie, lasand sa actioneze 10 minute. O alta reteta care da rezultate extraordinare presupune aplicarea pe talpi a unei paste obtinute din pasarea unei banane si a unui avocado. Aceste doua fructe sunt extraordinar de bogate in substante hranitoare, uleiuri esentiale si vitamine, astfel ca pielea va capata un aspect moale si catifelat. Se impune totusi urmarea tratamentului in fiecare seara, timp de o saptamana. De asemenea, uleiurile vegetale de masline, cocos, migdale, susan, uleiul de parafina si untul de shea sunt ideale pentru ingrijirea pielii calcaielor. Daca calcaiele tale sunt exagerat de uscate si au aparut fisuri la nivelul dermului, atunci adauga in retetele de mai sus vitaminele A si E, ambele benefice pielii. De asemenea, evita sa umbli desculta atat in casa, cat si afara si alterneaza, pe zona picioarelor, apa calda cu apa rece atunci cand faci dus, pentru a pune circulatia in miscare.
Text: Madalina Manole