Capacitati extraordinare ale creierului nostru

decupat_Capacitatile creieruluiPrincipalaCreierul este, fara doar si poate, cel mai fascinant organ al omului pentru ca el sta la baza tuturor lucrurilor pe care le facem intr-o viata si la baza tuturor inventiilor omenirii. De multe ori insa, il luam ca un dat si nu ne gândim la capacitatile extraordinare pe care acesta le are. Va invitam intr-o incursiune care s-ar putea sa va schimbe semnificativ perceptia in legatura cu creierul uman…Ne folosim doar 10% din creier… oare?

Probabil ati auzit si voi teoria conform careia oamenii isi folosesc doar 10% din creier. Ea s-a impamântenit cumva in mentalul colectiv si traim cu impresia ca 90% din creierul nostru se iroseste pentru ca noi nu suntem capabili sa il utilizam cum ar trebui. Din fericire, lucrul acesta nu este tocmai adevarat. Sunt momente când ne folosim doar 10% din creier, cum ar fi atunci când ne odihnim, insa, in majoritatea timpului, creierul este activ aproape in intregime, a explicat la un moment dat neurologul Barry Gordon de la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore. Prin tehnici de imagistica medicala, cercetatorii au demonstrat ca, de-a lungul unei zile, majoritatea zonelor din creier sunt active. Ce ar mai fi important de retinut este ca, dintre toate celulele creierului nostru, doar 10% sunt neuroni, in timp ce restul de 90% sunt celule gliale, care sprijina neuronii, dar ale caror functii sunt necunoscute pâna la ora actuala. Asa ca ceea ce se poate spune este ca noi intelegem doar 10% din modul in care functioneaza creierul nostru, mai degraba decât ca il folosim doar in proportie de 10%.

Putem ridica obiecte cu puterea mintii?

Intâmplarea cu mama care a reusit sa ridice de una singura o masina sub care era prins copilul sau, pentru a-l salva, a uimit lumea intreaga. Acest lucru i-a facut pe multi sa se intrebe cum si-ar putea folosi creierul pentru a deveni asemanatori lui Superman. Intâmplarea ar putea fi explicata prin faptul ca tendoanele noastre sunt controlate de organul Golgi, care impiedica muschii sa se contracte excesiv pentru a preveni distrugerea tesuturilor. Se pare insa ca in cazuri de „putere isterica”, cum este cel mentionat mai sus, creierul preia controlul in locul acestui organ, lucru ce permite unei persoane sa-si depaseasca puterea normala.

Daca acest caz vi se pare incredibil, ce spuneti despre oamenii care pot misca obiecte cu mintea lor? Mult timp s-a spus ca aceasta ar fi o inselatorie si, ce-i drept, au fost multi sarlatani care au pretins ca detin puteri telekinetice. Anii trecuti insa, un cercetator de la Universitatea din Princeton a reusit sa demonstreze ca psihicul poate afecta obiecte materiale si ca exista o energie psihica, doar ca aceasta nu poate fi inca explicata.

decupat_Capacitatile creierului SecundaraMisterele din spatele mintilor luminate

Stiti oamenii care reusesc sa faca anumite calcule extrem de complicate aproape instantaneu? Acestia sunt oamenii cu creiere super-rapide. Unul dintre ei este savantul Daniel Tammet, care are autism, dar care a reusit sa explice acest proces care se petrece in creierul sau. Fiecare numar pâna la 10000 are forma sa unica si poate fi simtit intr-un anumit fel in mintea lui, astfel ca el poate vedea rezultatele calculelor ca un fel de imagini si poate simti daca un numar este prim sau compus. El poate invata limbi straine extrem de rapid (a invatat islandeza in numai 5 zile) si detine recordul pentru ca a spus din memorie peste 22000 de cifre ale numarului pi. Un alt om care a demonstrat super-puterile creierului uman este Kim Peek, care avea o memorie absolut fantastica. Se pare ca acesta isi amintea cu acuratete continutul a peste 12000 de carti si nu avea nevoie de mai mult de o ora pentru a memora o carte aproape in intregime.

In timp ce Daniel Tammet a suferit numeroase crize de epilepsie in copilarie, Kim Peek s-a nascut cu macrocefalie, cu cerebelul deteriorat si cu o afectiune in care nervii ce conecteaza cele doua emisfere ale creierului lipsesc. Astfel, capacitatile lor extraordinare sunt mai degraba explicate de anomalii in creier, de zone si conexiuni lipsa − practic, de un mod diferit de folosire a creierului, si nu de o folosire mai intensa a lui.

Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca iti doresti o imunitate puternica si un sistem cardiovascular sanatos, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Omega 3 Forte de la Naturalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu