Capcanele relatiei de cuplu

capcanecupluAdesea se intampla ca oamenii sa exagereze cu anumite atitudini sau comportamente pe care le considera ok. In relatia de cuplu, din prea multa iubire sau nevoie de apropierea de celalalt, unii parteneri pot comite greseli fatale relatiei lor de cuplu.

Uneori, oamenii pot ajunge prizonierii unui tipar de comportament si, in ciuda eforturilor depuse, nu mai reusesc sa iasa din el.

Insa, daca aceste atitudini sunt depistate la timp si constientizate, acestea pot fi evitate.

 

Capcana Salvarii

Daca unul dintre parteneri il intreaba retoric sau nu pe celalalt: “Ce te-ai face fara mine?”, atunci este foarte probabil sa fie prins in capcana salvarii.

 

Este normal ca, intr-o relatie de cuplu, din cand in cand, unul dintre parteneri sa fie in postura de parinte si celalalt de copil. Acest mod de interactiune face parte din esenta noastra umana. Unul ofera si celalalt primeste, dar ofera si el la randul sau ceva in schimb. Poate fi vorba de atentie, grija, suport, afectiune etc. Lucruri care sunt perfect normale in orice relatie de cuplu. Astfel, fiecare partener are ocazia de a-si reincarca bateriile.

 

Problema apare cand aceasta chestiune este unilaterala. Adica, unul ofera si nu primeste nimic la schimb. Inevitabil, cel care ofera permanent, la un moment dat, se va simti epuizat. In timp, acest mod de relationare va eroda relatia de cuplu in urma frustrarii acumulate.

 

Capcana Competitiei

Atunci cand, intr-o relatie de cuplu, apare competitia intre cei doi parteneri, vorbim de un concurs in care toata lumea pierde.

 

Se pare ca ambii parteneri considera ca resursele lor de iubire sunt insuficiente si ca dragostea nu ajunge pentru amandoi.

In capcana competitiei sunt prinsi cei care nu au primit suficienta atentie si afectiune din partea parintilor lor, fie pentru ca au fost foarte ocupati, fie pentru ca au fost prea multi frati si surori.

 

Este recomandabil sa dai si sa ceri mai mult in mod onest si deschis. Daca fiecare ofera mici daruri de atentie, atunci ambii parteneri vor descoperi ca nimeni nu pierde nimic, dimpotriva, dragostea are toate sansele sa creasca.

 

Capcana Instrainarii

Metaforic vorbind, doi oameni instrainati sunt ca doua corabii navigand solitare. Este cea mai trista forma de relationare. Practic, comunicarea dintre cei doi parteneri este blocata. Suferinta poate fi asa de mare incat cei doi aproape ca nu-si mai vorbesc.

 

Este foarte important ca partenerii de cuplu sa constientizeze situatia si sa reechilibreze balanta. Atunci cand vezi ca ceva nu functioneaza in relatia ta de cuplu in ciuda eforturilor tale de a o face sa mearga, este indicat sa incerci altceva. Astfel, ai sansa de a reimprospata relatia de cuplu si de a o salva de la moarte.

 

Text: Ioana-Corina Marcu

Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei