Cariile la copii, pericol pentru sanatate

Ultimele studii de specialitate în stomatologie atrag atentia asupra faptului ca netratarea la timp a cariilor copiilor poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infectiei în sange. Astfel, copii care nu beneficiaza de un tratament al cariilor pot suferi afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, infectii ale cailor respiratorii si chiar afectiuni cardiovasculare. Amanarea tratarii dintilor de lapte pe motivul ca vor fi înlocuiti de catre dintii definitivi este complet gresita.
Netratarea dintilor de lapte afecteaza aparitia, dezvoltarea, formarea structurala dar si pozitionarea pe arcada a dintilor definitivi, stiut fiind ca mugurii dintilor definitivi se formeaza înca din perioada intrauterina. Dintii de lapte au o structura complet diferita de dintii definitivi. Tesutul dentar al copilului nu este atat de dur si rezistent comparativ cu cel al adultului, caria la copii putand evolua foarte repede atat la suprafata cat si în profunzime (în cateva luni, respectiv cativa ani la adulti).
Cu toate ca amanarea tratarii cariilor dentare la copii este practicata de un numar mare de medici stomatologi, aceasta metoda nu este în favoarea celor mici. Important de stiut este faptul ca durerea în cazul cariilor la copii apare de obicei cand este deja prea tarziu, amanarea tratarii putand avea urmari grave asupra sanatatii lor. Cariile evolueaza rapid la  suprafata dintelui dar si în profunzime producand infectii. În unele cazuri se poate ajunge la o valoare prea mare a ASLO, (dovada unei infectii streptococice) care poate duce la afectiuni cardiace, sau la boli  care necesita tratament prin dializa.
Parintii trebuie sa aiba în vedere problema cariilor la copii mai ales ca aceasta este larg raspandita în tara noastra. Conform studiilor efectuate de catre profesori ai Universitatii de Medicina Dentara din Michigan, în anul 2004, prevalenta cariilor dentare în randul copiilor în varsta de 12 ani era de 1,0% în Austria, 1,2% în Franta, 2,8% în Romania si 4,4% în Bulgaria. Acelasi studiu releva faptul ca 15% dintre copiii americani cu varsta de un an prezinta carii. Acest fenomen este cunoscut si sub denumirea de „carie de biberon” si afecteaza pana la 32% dintre bebelusii din tara noastra.
„Importanta tratarii cariilor în cazul copiilor este deseori subestimata. Incidenta cariilor în randul copiilor este foarte mare: 17% dintre copiii cu varste între doi si patru ani au avut deja carii, iar 52% dintre copiii cu varste de pana la opt ani au avut experiente carioase. Deja la varsta de sase-sapte ani 80-90% din copii pot avea dinti cariati, de aceea interventia asupra cariilor nu trebuie amanata. Tinand cont de toate aceste aspecte si statistici îngrijoratoare, în clinica DENT ESTET 4 KIDS am adaptat atat serviciile cat si tehnologia din dorinta de a oferi copiilor tratamente dentare personalizate.” a declarat Oana Taban, Director General Dent Estet.