Casatoria. Atunci si Acum

casatoria atunci si acumLove and marriage, love and marriage,

Go together like a horse and carriage

 

Cam asa suna inceputul unei melodii cantate de Frank Sinatra, care a devenit coloana sonora a unui serial TV mai mult decat indragit, ce prezenta cu bune si cu rele viata unui cuplu casatorit. De la simpatica Peggy si morocanosul sau sot, Al Bundy, ajungem la un EL si o EA care, dupa ce au convietuit mai mult sau mai putin timp sau poate chiar deloc, se hotarasc sa faca pasul cel mare si sa se casatoreasca. Si uite asa alunecam catre un subiect despre care foarte multi discuta, insa foarte rar ajung la aceeasi concluzie.Pe valurile casatoriei

 

In unele culturi, fetele sunt “promise” inca de tinere unor anumiti baieti alaturi de care ajung sa intemeieze o familie. Si daca la inceput nu exista niciun fel de atractie, incetul cu incetul obisnuinta incepe sa-si faca loc si parca si sentimentele apar. Si nu este nimic neobisnuit aici. Ai spune ca totul pleaca “din inima”, insa tin sa te contrazic, creierul controleaza totul. Este ca si cum unei persoane careia ii este foarte sete i se ofera un pahar de apa. Cu siguranta, i se va parea cea mai buna apa pe care a baut-o vreodata.

 

Casatoria pe atunci

 

Generatiile tinere care vin din urma nu mai sunt deloc dispuse la compromisuri, ci renunta fara a privi in urma. In trecut, institutia casatoriei era sfanta, era foarte important ca cei mici sa creasca intr-o familie formata din ambii parinti si sa li se insufle valorile morale. In anii ’50, toate femeile aveau aceleasi pareri in ceea ce priveste casatoria, erau casnice, iar barbatul era capul familiei. 10 ani mai tarziu, femeile cucereau piata muncii, instituind miscarea feminina, iar in anii ’70 ceremoniile traditionale de casatorie erau inlocuite cu cele libertine, la malul marii. In anii ce au urmat, anii ’80 si ’90, casatoriile au suferit o decadere, divorturile fiind din ce in ce mai dese. Iar in anii 2000 asistam la din ce in ce mai multe casatorii superficiale, de scurta durata.

Poate ca, intr-adevar, astazi traim intr-o era a vitezei, in care timpul ne ia prin surprindere si nicio persoana nu mai este dispusa sa piarda momente valoroase din viata pe care nu le va mai trai niciodata. Refuzam sa stam pe loc, refuzam sa mai exprimam altceva decat ceea ce simtim, spunem NU atunci cand viata ne impinge catre situatii pe care pur si simplu nu mai putem sa le acceptam.

 

Casatoria acum

 

Astazi, lucrurile sunt totusi foarte simple. Casatoria s-a transformat mai degraba intr-un concubinaj… fara acte, fara juraminte si fara… complicatii. De ce? Pentru ca s-ar pierde timp daca cei doi ar hotari la un moment dat sa se desparta, ar pierde timp certandu-se, discutand si incercand sa ajunga la o solutie. Femeile au devenit independente, nu se mai tem de partea materiala care era luata in calcul in relatiile din trecut, au invatat ca, atunci cand ramai cu masina in pana, cel mai bine este sa schimbi roata cu cea de rezerva. Adica intotdeauna trebuie sa ai un plan B, sa nu te afecteze un divort, sa ai puterea sa mergi mai departe, cu siguranta si convingerea ca mai bine poate fi intotdeauna, mai rau… niciodata.

 

Text: Ruxandra Raica