Cât de benefică este apa de la robinet pentru ten

Apa de la robinet face parte din rutina noastră de îngrijire, însă te-ai întrebat vreodată cât de benefică este pentru piele? Specialiştii spun că de multe ori aceasta ar putea face mai mult rău pielii decât bine. Iată de ce!

Majoritatea vedetelor, fie că sunt artiste, actriţe sau supemodele, spun că secretul pielii tonifiate şi cu o luminozitate care emană sănătate este apa. Ele promovează stilul de viaţă sănătos şi hidratarea continuă, însă, potrivit specialiştilor, apa de la robinet nu este la fel de bună şi dacă ne spălăm des cu ea.

Dermatologii spun că apa este dură, iar după ce o folosim pentru curăţarea feţei, trebuie neapărat să aplicăm şi o cremă hidratantă ori un ulei, o spumă de curăţare şi un gloss de buze, pentru a nu irita tenul din cauza uscăciunii.

Un studiu britanic arată că englezoaicele folosesc apa de la robinet pentru a o bea şi pentru a-şi curăţa tenul, pentru că aceasta este potabilă şi nu este dură. Pe de altă parte, pariziencele recunosc că pentru curăţarea tenului folosesc doar apă micelară, pentru că cea de al robinet este foarte dură. Coreencele, în schimb, se spală cu apă carbogazificată, pentru a avea tenul lucios – “glass skin”.   



Ce conţine de fapt apa de la robinet?

Furnizorii de apă spun că apa de la robinet este potabilă şi poate fi folosită pentru uzul casnic, fără probleme. Însă, nu multă lume ştie că aceasta conţine chimicale şi minerale artificiale. Ele sunt folosite pentru a menţine apa în standardele europene de igienă, culoare şi gust. Cel mai frecvent întâlnit element chimic este clorul, pentru a dezinfecta apa. De 60 de ani, în rezervele de apă se toarnă şi fluor, pentru a reduce cariile la copii.

În toate lumea, apa de la robinet diferă. În unele zone aceasta poate conţine mai mult clor, cupru, zinc sau fier. Din păcate, din cauza cantităţilor mari de plastic aruncate în natură, în apă se găsesc şi microfibre de plastic, care dăunează organismului, când apa este băută.

În anii ’70, în aproape 9 milioane de case din UK, la apa de la robinet curgea apa tratată chimic cu acid fosforic, aruncat de către companii, pentru a ascunde poluarea pe care o făceau.

Cum afectează apa de la robinet tenul?

Metalele din apă şi calcarul sunt cei care, atunci când stau pe pielea noastră, ne provoacă puncte negre şi astupă porii. Cantitatea mare de metalele poate distruge bariera de protecţie a tenului şi poate cauza iritaţii, acnee, roşeaţă, eczeme, chiar şi  hiperpigmentare. Pe de altă parte, nivelul scăzut de minerale poate distruge sistemul microbian al tenului, care cauzează uscăciune, dezhidratare şi lasă tenul fără luminozitate şi vitalitate, făcându-l să pară îmbătrânit.

Totodată, specialiştii recunosc că nivelul crescut de clor accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, precum expunerea îndelungată la soare, care mai include şi depigmentare şi pierderea elasticităţii. Apa de la robinet bogată în clor scade nivelul de sebum realizat de piele, aceasta fiind prea hidratată, şi poate crea eczeme.

Cum se pot reduce efectele negative provocate de apă?

Să eviţi apa nu este soluţie. Este indispensabilă rutinei noastre, însă există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a scădea efectele negative pe care aceasta le are asupra tenului.

Apa trebuie folosită în curăţarea celulelor moarte, a germenilor, a prafului cauzat de poluare şi a excesului de ulei. Acest lucru se poate realiza şi cu ajutorul unui filtrant.

La robinetul de apă se poate instala un sistem de filtrarea a apei sau, o variantă mai accesibilă, poate fi cana filtrantă. Imediat după ce vei începe să foloseşti acest tip de filtrare a apei, vei vedea o îmbunătăţire, tenul va căpăta strălucire, unghiile, sprâncenele şi genele vor creşte mai repede, iar buzele vor fi mai hidratate şi mai catifelate.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik