Cat de importanta este oglinda in viata ta?

shutterstock_5725408Tactica prin care toate oglinzile sunt intoarse cu spatele, astfel incat nicio imagine sa nu mai poata fi reflectata in ele, ar putea fi utila persoanelor care nu sunt multumite de imaginea lor, conform unui nou studiu in domeniu.

Potrivit cercetatorului Christine Morgan de la Fundatia Butterfly, fundatie ce sprijina persoanele cu tulburari alimentare, reflexia imaginii in oglinda a unei persoane care nu se place nu face altceva decat sa o raneasca si sa ii aminteasca in mod constant ca nu se place.

“Atunci cand oamenii incearca sa schimbe ceva la imaginea lor, fie ca este vorba de schimbarea lookului sau a dimensiunilor, acestia vor apela la puterile unei oglinzi pentru a vedea rezultatele”, a declarat Christine Morgan pentru cotidianul News.com.au, citat de Reuters.

Morgan este de parere ca o imagine negativa asupra corpului nu tine neaparat de felul in care arati, ci mai degraba de felul in care se simte o persoana in corpul vazut in oglinda.

“Valoarea ta ca persoana nu este legata de ceea ce arata oglinda. Evitarea reflexiei este extrema si nu este nici pe departe o solutie permanenta. Aceasta tehnica poate fi folosita doar pentru o perioada scurta de timp, astfel incat revederea chipului in oglinda sa fie o surpriza… si una placuta”, a declarat Morgan.

Kylie Stevenson, o tanara din Marea Britanie, a facut parte din studiu si a renuntat la oglinda timp de o saptamana. Dupa terminarea perioadei de proba, Kylie a impartasit experienta ei personala unui tabloid local. “Eu nu ma consider o persoana neingrijita doar pentru simplul fapt ca nu ma uit in oglinda. Sunt sigura ca 50% dintre femei nu vor pleca niciodata din casa inainte de a-si arunca o ultima privire asupra felului in care arata. Nu a fost usor sa renunt la oglinda, desi la inceput am crezut ca renuntarea la ea pentru o saptamana ar fi floare la ureche. Gresit! Mi-a fost greu sa nu-mi privesc chipul in oglinda mai ales ca, inainte de experiment, faceam treaba asta foarte des. Ma uitam sa vad daca nu cumva mi-a ramas mancare intre dinti sau daca nu cumva m-am dat gresit cu ruj. Prietenii mei devenisera oglinda si reflexia mea. Cea mai mare ispita a fost oglinda retrovizoare a masinii in care eram tentata la fiecare secunda sa ma uit. Acest experiment m-a ajutat sa nu ma mai «admir» in fiecare geam al magazinelor sau al masinilor. Pur si simplu, viata este mult mai usoara si mai putin ingrijoratoare fara oglinzi”, a adaugat ea.

O alta fata care a reusit sa nu se priveasca in oglinda este Kjerstin Gruys. In acest mod, tanara a incercat sa-si creasca increderea in sine si sa-i faca pe cei din jurul ei sa nu mai puna accentul atat de mult pe aspectul fizic. Si a reusit. Dupa terminarea experimentului, Kjerstin, desi nu si-a mai vazut imaginea timp de un an, a declarat ca este mult mai fericita si ca acum nu ii mai este scarba de ceea ce vede in oglinda.

Savantii sunt de parere ca acesta este un mod simplu si eficient de crestere a increderii de sine si ca fiecare barbat si femeie trebuie sa se gandeasca cu ce scop face acest lucru. Noi, oamenii, avem mult mai multe de oferit decat felul in care aratam. Tu cat timp ai putea sta fara sa te uiti intr-o oglinda?

 

Text: Andreea Popescu