Ce filme si actori au castigat la Oscar?

img_pod_oscar-ceremony-meryl-streep-jean-dujardinDuminica noapte a avut loc a 84-a editie a Premiilor Oscar. Marele castigator al acestei editii a fost filmul The Artist (Artistul), un film frantuzesc mut si alb-negru. Multa lume nu se astepta ca aceasta productie sa reuseasca sa bata filmele hollywoodiene cu care a concurat, precum The Descendants sau Moneyball. Daca in ciuda scepticismului si a reticentei generale fata de filmele mute iti faci totusi curaj si te uiti la The Artist, vei intelege si de ce a castigat.

Filmul a primit premiul pentru cea mai buna pelicula, cea mai buna regie, cele mai bune costume si cea mai buna coloana sonora, iar actorul din rolul principal, francezul Jean Dujardin, a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal, in fata unor actori mult mai cunoscuti precum George Clooney, Gary Oldman sau Brad Pitt.

Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost castigat de Meryl Streep pentru rolul lui Margaret Thatcher in filmul The Iron lady. Actrita a castigat pentru a treia oara in cariera sa premiul Oscar, concurand de data aceasta cu Michelle Williams, Viola Davis, Glenn Close si Rooney Mara. La categoria cel mai bun actor intr-un rol secundar, premiul a fost castigat de Christopher Plummer (Beginners) care a intrat astfel in istorie ca fiind cel mai batran actor castigator al unui Oscar, la cei 82 de ani ai sai. Cea mai buna actrita intr-un rol secundar a fost desemnata Octavia Spencer pentru rolul din The Help, iar premiul pentru cel mai bun film de animatie a fost castigat de Rango. Filmul 3D Hugo, in regia lui Martin Scorsese, a castigat la randul sau 5 premii Oscar pentru sunet, efecte vizuale si cinematografie.