Ce trebuie sa stii inainte sa-ti faci implant dentar

foto-deschidere-implant-shutterstock_169949873_resultUn implant dentar perfect executat poate sa fie atat de natural incat sa para ca aveti norocul unei danturi sanatoase fara interventii stomatologice. Implanturile dentare constituie varful de lance al tehnologiei si sunt realizate din biomateriale speciale, putand fi puse intr-una sau doua vizite la dentist.

Pierderea dintilor poate avea repercusiuni grave, daca locul liber nu este inlocuit de punte sau de implant. Gingiile se pot retrage, iar maxilarul poate pierde din substanta osoasa. Decizia de a face un implant dentar trebuie sa o luati consultandu-va cu dentistul, specialist care trebuie sa va asigurati ca are multi ani de experienta si toate certificarile si atestarile pentru a face o astfel de procedura.



Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o radacina artificiala care se implanteaza in osul arcadei pentru a sustine un dinte artificial sau o punte. Unul dintre avantajele implantului este ca nu se sustine pe dintii alaturati, ci este un element stabil si permanent. Dintele implantat arata la fel ca un dinte natural.

Cum se realizeaza?

Amplasate in puncte cheie, implanturile dentare pot sustine punti, eliminand necesitatea protezarii complete.

Cine poate fi candidat pentru implant?

Discutati cu dentistul daca sunteti un candidat bun pentru implant. Pentru a putea beneficia de implant, trebuie sa aveti o stare de sanatate generala buna, substanta osoasa si gingii sanatoase. Daca suferiti de boli cronice, daca aveti bruxism (scrasniti dintii) sau daca suferiti de boli imunitare, precum diabet, rata succesului de implant scade dramatic. Daca fumati sau beti alcool, implantul poate sa nu aiba sanse de reusita.

La ce sa te astepti?

Dentistul trebuie sa faca o interventie de implantare a „radacinii artificiale” in structura osoasa, sub anestezie. Gingia va ascunde implantul care va ramane acoperit pana cand se integreaza. Numai in cele din urma, dupa vindecare, dentistul va monta o coroana de portelan pe implantul dentar.

Sensibilitatea dentara: factori de risc

Cat dureaza procesul?

Procesul de implantare poate dura pana la noua luni de zile. Fiecare pacient are o putere de vindecare diferita. Dupa ce se monteaza surubul pe implant, procesul de vindecare poate dura si sase luni de zile, iar procedura de fixare a coroanelor, in jur de doua luni. Cateodata, daca pacientul are o structura osoasa buna, in sedinta in care se monteaza pivotul, se poate monta si coroana.

Care este rata de succes a unui implant?

Rata succesului pentru implant dentar depinde de zona din gura in care acesta se realizeaza si de starea generala de sanatate a pacientului. In general, rata de succes a unui implant este de 96%.

Cum se ingrijesc implanturile?

Igiena orala deficitara este principalul motiv pentru care unele implanturi pot fi respinse. Este foarte important sa va spalati pe dinti de doua ori pe zi si sa folositi ata dentara. Profilaxiile regulate pot asigura sanatatea gingiilor.

Cat costa implanturile?

Deoarece implanturile presupun una sau mai multe operatii, costul lor este deseori mai mare putin decat cel al puntilor. Pretul variaza intre 500 si 1.100 de euro.

Ingrijirea orala adecvata este esentiala nu numai pentru a te bucura de o dantura de invidiat, ci si pentru a evita problemele de sanatate asociate afectiunilor dentare. Intra aici ca sa alegi produsele de care ai nevoie pentru o dantura de nota 10.

 

Text: Oana Baltoc