Legaturi „vicioase”: fumatul si afectiunile dentare

Stomatologii ar trebui sa deschida cabinete dentare in imediata vecinatate a unei tutungerii: practic vor avea aceeasi clientela. Daca am devenit deja dependenti de tigari. de tutun, vizita la stomatolog va fi inevitabila.

Fumatul este o distractie inselatoare. De la temperatura fumului, smaltul dentar ajunge sa fie acoperit practic de microfisuri, insa aceasta nu este cea mai trista parte a fumatului. Fumul de tigara contine micro particule de cenusa rezultate din arderea tutunului, ce ajung prin intermediul fumului inhalat in cavitatea orala si se asaza pe suprafetele dentare rezultand in timp degradari coloristice neplacute. Curatarea acestor depuneri este extrem de dificila, fara a mai aminti si mirosul neplacut generat de acestea. In aceste conditii, dintii sunt acoperiti de un strat gros de placa bacteriana care, la randul ei, se va transforma intr-un depozit consistent de tartru.



Cand bacteriile isi fac de cap

Alta cauza a depunerii de placa si tartru este iritatia tesuturilor moi gingivale provocate de continutul toxic al fumului de tigara. De aceea, fumatorii sufera frecvent de probleme gingivale care se evidentiaza prin inflamarea tesutului gingival, sangerare si hiperestezie (durere accentuata). Inflamatiile gingivale asigura un mediu favorabil dezvoltarii placii bacteriene.

Bacteriile, la randul lor, ca produs metabolic, produc acizi ce demineralizeaza smaltul dentar favorizand aparitia cariilor, si provoaca leziuni gingivale. Cu timpul, placa bacteriana se transforma in tartru care, la randul sau, pe langa afectarea gingivala si dentara, ataca tesutul parodontal provocand gingivita.

Gingivita si problemele parodontale

In cazul gingivitei (iritatia tesuturilor moi), gingia se retrage dezgolind coletele dintilor. Treptat inflamatia gingiilor se va transmite si tesuturilor parodontale (adica retelei de fibre parodontale care fixeaza dintele in alveole), rezultand pungile parodontale. In pungile parodontale aparute nu vor intra nici periuta si nici ata dentara pentru a le curata corespunzator. Bacteriile, care sunt si cele mai agresive, se vor multiplica aici fara a fi deranjate, dintii vor intra intr-un proces de degradare continua si vor deveni tot mai sensibili la dulce, la rece, dar si la alti factori. De asemenea, senzatia de gura urat mirositoare se va accentua.

Eroziunea smaltului dentar

Microorganismele si produsii metabolici rezultati din activitatea bacteriilor vor ataca agresiv tesuturile osoase maxilare si vor determina aparitia atritiei (eroziune) si distructia acestora. „Cascada” efectelor este urmata de mobilitatea dentara tot mai mare, ceea ce genereaza un disconfort in timpul masticatiei. Caderea dintilor in astfel de conditii nu este exclusa si se observa la 40% din pacientii cu varste cuprinse intre 45-60 de ani.

Implanturile dentare, sanse mici de succes

Din pacate, in cazul fumatorilor tratamentele protetice cu implant dentar nu vor avea succes, deoarece procesele de regenerare si osteointegrare a implantului sunt extrem de intarziate. Prin urmare, fumatorii se vor imbolnavi precoce si tratamentele acestora vor fi mai costisitoare, de lunga durata si adesea fara o finalitate pozitiva.

Lista afectiunilor provocate de tutun nu este completa daca nu amintim si leziunile canceroase, care pot aparea la nivel oral si nu numai. In concluzie, vizitele la medicul stomatolog, cel putin o data pe an, sunt obligatorii.

Afectiuni cauzate de fumat si de igiena precara:

  • Placa bacteriana
  • Tartru
  • Coloratii dentare
  • Gingivita
  • Retractii gingivale
  • Boala parodontala
  • Mobilitate dentara
  • Caderea dintilor

Sensibilitatea dentara este o problema intalnita la un numar mare de persoane si apare atunci cand smaltul care protejează dinţii devine prea subtire sau cand gingia se retrage de la nivelul dintilor, lasand zone din radacinile acestora descoperite. Farmacistii Catena recomanda Foramen Flour pentru dinti sensibili. Pasta de dinți contine ingrediente cu rolul de a proteja dantura pana la 99%. Mai multe detalii AICI

Dr.  Anatolii Glopina – medic estetica si protetica dentara / Clinica stomatologica Velvet Dental / Str. Herastru nr.1, sector 1 Bucuresti/ 021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro