Problemele dentare in timpul sarcinii: riscuri si preventie

Sarcina este un moment deosebit in viata fiecarei femei. In aceasta perioada exista o multime de schimbari care se petrec in organism, care cresc riscul aparitiei unor probleme de sanatate orale precum gingivita, adica inflamatia gingiilor, si parodontita, numita si boala gingiilor. Potrivit cercetatorilor, la aproape 60% din femeile gravide apare gingivita.

Activitatea hormonala este mult mai crescuta in timpul sarcinii, schimband modul in care organismul femeii raspunde la diferiti stimuli si agenti patogeni. Uneori, aceste schimbari conduc la tendinta crescuta de a dezvolta probleme ale dintilor si gingiilor. Prin urmare, nu este neobisnuit ca femeilor, care anterior nu au suferit de boli parodontale, sa li se umfle si sa le sângereze gingiile, sau ca dintii sa le devina mai sensibili.



Gingivita

Cand placa se acumuleaza intre dinti, ea devin un mediu cald si umed pentru bacterii. Aceste bacterii duc la inflamatie, adica la acumularea de lichid si la sangerarea gingiilor. Daca gingivita nu este tratata, aceasta poate duce la carii dentare si la abces. Simptomele initiale ale gingivitei incep sa se manifeste in luna a doua de sarcina, maximizandu-se pâna in luna a opta de sarcina.

Preventie – Pentru a evita gingivita, trebuie sa va spalati dintii zilnic timp de 2 minute, cu pasta de dinti cu fluor, si mai ales vizitati in mod regulat medicul dentist. Este indicat sa evitati tratamentele dentare in primul si al treilea trimestru de sarcina, deoarece pot afecta fatul.

Nu uitati sa-i spuneti medicului dentist despre toate medicamentele si suplimentele pe care le luati, deoarece el poate modifica rutina dentara pe baza acestora.

Dintii sensibili

Când stratul protector al dintilor, smaltul, este indepartat, nervii din dinti devin expusi, deci sensibili. Astfel, ori de cate ori dintele vine in contact cu alimente sau bauturi fierbinti sau reci, se va resimti o senzatie de furnicaturi in gingii si dinti. Smaltul dintilor este, de obicei, afectat de substantele chimice acide eliberate de bacteriile care locuiesc in placa dentara. In timpul sarcinii, femeile se pot simti rau dimineata si adesea vomita, asa ca dintii intra si in acest mod in contact cu respectivele substante acide. In plus, gravidele au pofte si de multe ori savureaza alimente dulci, care lasa resturi de zahar pe dinti. Reziduurile duc la inmultirea bacteriilor, astfel ca dintii se pot sensibiliza si mai mult.

Preventie – Pentru a preveni dintele sensibil, sunt necesare periajul obisnuit si folosirea profilactica a atei dentare. Nu trebuie sa va rasfatati prea mult cu dulciuri sau cu alimente acide. Curatati bine dintii dupa ce ati mancat alimente moi, cum ar fi painea si cartofii, care contin amidon, pentru ca resturile ramân lipite. Evitati alimentele si sucurile dulci.

Cariile dentare

Carierea danturii este rezultatul neglijentei, deoarece aceasta are loc intr-o etapa mult mai târzie decât gingivita si aparitia sensibilitatii dentare. Prin urmare, daca acuzati dureri de dinti, mai ales noaptea, acesta este un semn al dezintegrarii dentare. De aceea, este bine sa nu consumati mai ales in perioada sarcinii alimente care contribuie la formarea placii dentare, cum sunt dulciurile, care contin mult zahar. Exclude din alimentatie si gustarile de tipul chipsurilor, dar si bauturile carbogazoase, pentru ca afecteaza smaltul dintilor.

Preventie – Ca sa impiedicati formarea cariilor dentare, trebuie sa va spalati inainte de micul dejun si inainte de a merge la culcare. Daca aveti stari de voma dimineata, nu va spalati dintii cu periuta imediat dupa varsaturi, deoarece acizii ar putea sa corodeze smaltul dentar. Mai bine folositi putina pasta de dinti desensibilizanta pe care o frecati cu degetul pe dinti. De asemenea, exista alimente care impiedica deteriorarea dintilor, cum sunt fructele si legumele fibroase. Produsele lactate, precum brânza si iaurtul, sunt bogate in calciu si fosfati. De asemenea, alimentele care ne furnizeaza fluor, de tipul fructe de mare, fructe deshidratate sau carne de pasare de curte, sunt de ajutor. La fel si guma de mestecat fara zahar sau ceaiurile care contin polifenoli.

Nasterea prematura si bolile parodontale

Cercetari realizate in timp au aratat ca exista o legatura intre bolile parodontale din timpul sarcinii si nasterea prematura. Se estimeaza ca aproximativ 18 din 100 de nasteri premature sunt declansate de boala parodontala.

Copiii prematuri sunt expusi riscului unui numar de afectiuni cum ar fi deficientele de vaz si pierderea auzului sau afectarea functiei cerebrale si chiar paralizia cerebrala. De fapt, se estimeaza ca aproximativ 18 din 100 de nasteri premature sunt declansate de boala parodontala.

Text: Dr. Georgiana Elefterie – medic estetica si protetica dentara Clinica stomatologica Velvet Dental Str. Herastrau nr.1, sector 1, Bucuresti. Tel.: 021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro