Chef Sorin Bontea – secrete culinare pentru masa de Paste

sorin-bontea-pastePentru ca se apropie Pastele, ne-am gandit sa va dam o mana de ajutor la pregatirea meniului, asa ca am apelat la chef Sorin Bontea, pe care il puteti urmari in fiecare luni si marti de la 20.30 in emisiunea „Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”, pe Antena 1. Acesta ne-a impartasit cateva secrete pentru ca preparatele de Paste sa iasa mai gustoase, ne-a vorbit despre traditiile culinare de Paste din Romania si din lume si ne-a dezvaluit ce se va regasi pe masa lui de sarbatori.



TONICA: Obisnuiesti sa tii post? Si daca da, cum arata meniul tau intr-o zi de post?

Nu prea tin post, recunosc, insa eu am un regim alimentar destul de echilibrat si niciodata nu fac excese. De fapt, asta este si sfatul pe care il dau tuturor: sa manance ceea ce le place, dar in cantitati mici si fara sa faca excese. Din fericire, in perioada postului Pastelui apar toate legumele de primavara, asa ca este chiar indicat sa luam o pauza de la carnuri si sa profitam de verdeturi. Pietele sunt pline de salata verde, ridichi, leurda, untisor, ceapa verde, urzici. Va recomand sa le folositi ca atare, crude, in salate, combinate cu peste sau branza. Pentru cine tine post, recomand ciupercile in loc de carne. Urzicile pot fi gatite cu usturoi si mamaliguta. Spanacul poate fi putin sotat cu usturoi. Nu ocoliti fructele, pot constitui un mic dejun sau un desert foarte sanatos in perioada postului.

T: Cum iti vei petrece Pastele care vine?

Ca in fiecare an, Pastele si Craciunul le petrec in familie. Sunt doua sarbatori la care tinem foarte mult si pe care le sarbatorim in familie. Fie ca avem sau nu musafiri, ne place sa fim acasa de Paste, sa gatim sau, daca este cald afara, sa mergem la tara si sa stam in curte.

T: Ce semnificatie are masa de Paste pentru tine?

Masa de Paste inseamna traditie, familie, iubire. Tot romanul asaza, in prima zi de Paste, oua rosii si cozonac sau o bucatica de friptura, fie ca este de miel sau nu. Masa de Paste este sfanta si cred ca noi toti am fost crescuti in spiritul respectarii acestei traditii.

T: Ce se va regasi pe masa ta de acest Paste?

Desi multi se asteapta poate sa insir acum cateva preparate sofisticate, sa stiti ca, de Paste si de Craciun, meniul pe care il aleg este unul traditional. Asa ca vom avea si anul acesta oua rosii, drob (preferatul meu), ciorba si friptura de miel. Ca desert, noi obisnuim sa pregatim pasca.

T: Gatesti pentru sarbatorile in familie? Care este specialiatatea ta?

Gatesc impreuna cu sotia. Ea si Miruna, fiica mea, pregatesc ouale, cozonacul, pasca, drobul, iar eu ma ocup de ciorba si friptura.

T: Care sunt preparatele tale traditionale preferate?

Drbobul de miel imi place cel mai mult. Si imi place sa fie gatit cu multa ceapa verde.

T: Ce nu ar trebui sa ne lipseasca, in opinia ta, de pe masa de Paste?

Ouale rosii. Sunt, in opinia mea, simbolul Pastelui.

T: Un secret pentru prepararea fripturii de miel…

Folositi condimente cu masura, nu sarati carnea inainte de a o gati, puneti la cuptor, in tava in care o gatiti, un pat de legume si usturoi – sosul care se va lasa din carne si legume va fi incredibil de gustos. 

T: Cum putem sa coloram ouale fara sa folosim vopsea chimica?

Bunicile noastre stiu cel mai bine. Se folosesc tot felul de plante care isi lasa culoarea pe ou. Sfecla rosie este un exemplu.

T: Care consideri ca sunt cele mai interesante obiceiuri culinare de Paste din lume?

Mie imi place ciocnitul oualor. Stiu ca sunt simbolul fertilitatii si al renasterii. Mielul se regaseste pe masa de Paste a mai multor popoare, nu numai la noi, ci si la greci, spanioli sau italieni. In regiunea Venetiei, stiu ca pe masa de Paste se obisnuieste sa se puna un preparat din orez cu mazare de primavara, iar in Toscana friptura de miel este gatita cu ceapa si se serveste cu fasole alba alaturi. Spre deosebire de ortodocsi, care pe masa pun vin, in tarile nordice de Paste se bea bere. Tot de Paste, spaniolii fac un desert din orez cu lapte, vanilie, scortisoara si coaja de portocale.

T: Ne poti da o reteta pentru Paste?

Va pot da cateva sfaturi despre cum imi place mie sa prepar drobul. Ca ingrediente, va trebuie ceapa verde, usturoi verde, organe de miel, bucati de carne un pic mai grasuta, dar nu foarte (cam ce nu pun la ciorba si friptura, folosesc la drob). Eu nu fierb organele si carnea, ci le inabus: folosesc un strop de ulei, sotez, pun ceapa si usturoiul verde, le inabus un pic, apoi mararul si patrunjelul proaspat tocate, sare si piper proaspat macinat. Daca nu aveti prapur (desi e indicat sa folositi), puteti tapeta forma in care faceti drobul cu ulei si pesmet, iar pe deasupra turnati ou batut.

Text: Bianca Badescu