Cine ar trebui să poarte ciorapi compresivi? Cum funcționează ciorapii compresivi?

Multe femei se confruntă cu reale probleme de circulație a sângelui, una dintre ele fiind insuficiența venoasă, cunoscută sub numele popular de varice. Acestea sunt reprezentate de venele dilatate vizibil sub suprafața pielii, în unele cazuri cauzând durere sau disconfort, în funcție de stadiul insuficienței venoase

Din fericire, terapia compresivă este una dintre cele mai indicate soluții care ajută la reducerea aspectului neplăcut dat de varice și la reducerea simptomelor dureroase ale acestora. În cele ce urmează, vom încerca să detaliem în ce constă acest tip de terapie, adică purtarea ciorapilor compresivi medicinali și felul în care aceasta acționează împotriva diverselor afecțiuni ce țin de circulația venoasă a membrelor inferioare.Ciorapii compresivi – informații generale

Foarte utili în calmarea simptomelor varicelor și în ce privește îmbunătățirea circulației sanguine, ciorapii medicinali pentru femei au fost concepuți pentru a oferi o presiune constantă în picioare, în zona gleznelor și a labei piciorului, ajutând sângele să circule eficient înapoi către inimă printr-o compresie suplimentară. Mai mult decât atât, medicii îi recomandă pentru a pune capăt agravării varicelor și pentru a reduce durerea sau disconfortul pacientelor în această privință. Cu toate acestea, numai în urma unui consult medical se poate decide nivelul insuficienței venoase și dacă ciorapii medicinali sunt soluția salvatoare pentru tine.

Trebuie să menționăm că presiunea se exercită gradual de-a lungul piciorului, ciorapii compresivi reușind astfel să stimuleze și să îmbunătățească circulația venoasă și limfatică. În plus, aceștia contribuie la prevenirea sau diminuarea varicelor, dar și efectelor de umflare a picioarelor și a gambelor și chiar a oboselii picioarelor.

Afecțiuni în care se recomandă purtarea ciorapilor compresivi

În primul rând, pentru detectarea corectă a cauzelor, dar și a nivelului de gravitate a afecțiunii în care se pot recomanda ciorapii medicinali este necesară efectuarea unui examen eco-Doppler. Acesta este un examen imagistic ecografic al vaselor sangvine, combinat cu explorarea funcțională a circulației sângelui în arterele și venele respective, cu ajutorul sistemului Doppler. În cazurile ideale, acolo unde există posibilitatea, se recomandă chiar și o consultație la un chirurg vascular. Astfel, în urma acestor investigații se va identifica una din următoarele afecțiuni:

  • vene varicoase – acele vene foarte ușor de observat, mai largi și mai dilatate, cu un aspect sinuos și ieșit în relief;
  • formarea de cheaguri de sânge în venele picioarelor;
  • flux sangvin afectat ca urmare a complicațiilor apărute după formarea cheagurilor de sânge;
  • terapii de recuperare postchirurgicală, cum ar fi ablația endovenoasă cu laser, ciorapii medicinali pentru femei ajutând la ameliorarea durerii și la menținerea unei stări de bine.

Prin urmare, ciorapii compresivi pentru femei pot fi recomandați persoanelor care suferă de varice sau ulcere ale piciorului, circulație deficitară a sângelui, oboseala sau umflarea picioarelor. Mai mult decât atât, ciorapii medicinali pot fi purtați și pentru a preveni accidentările sau pentru îmbunătățirea performanțelor, de exemplu, în cazul atletelor. Aceștia sunt de mare folos și cazul unor schimbări hormonale ce afectează greutatea corporală, cum sunt obezitatea, pubertatea, sarcina sau menopauza.

Catenapascupas.ro – modele de ciorapi compresivi pentru femei

În funcție gradul de compresie și mai apoi de nevoile fiecărei paciente și de afecțiunea pentru care aceasta poartă ciorapii medicinali pentru femei, ei se împart în trei categorii:

  • Ciorapi medicinali cu compresie ușoară, de 7-15 mmHg (milimetri coloană de mercur) – sunt ideali pentru prevenția insuficienței venoase, fiind potriviți pentru persoanele care petrec mult timp în picioare sau care preferă drumețiile si călătoriilee. De asemenea, aceștia sunt indicați pentru ameliorarea senzației de picioare obosite, dureroase sau umflate, resimțite chiar și în sarcină.
  • Ciorapi medicinali clasa I, de 15-20 mmHg, cu compresie moderată – se folosesc în cazul varicelor și edemelor moderate, dar și în timpul sarcinii sau după o intervenție chirurgicală. Fiind cu adevărat eficienți, un studiu din 2018 a demonstrat că purtarea unor ciorapi compresivi de acest fel a ajutat la reducerea durerilor și disconfortului cauzate de varice, prin comparație cu ciorapii normali.
  • Ciorapi medicinali clasa II, de 20-30 mmHg, cu compresie puternică – se recomandă în probleme acute de varice, ulcer venos, edeme severe, tromboză acută venală sau în dermatoscleroză.

Așadar, indiferent de ce tip de ciorapi compresivi femei vei alege, poți fi sigură de o considerabilă îmbunătățire a calității vieții tale!