Cine detine puterea in relatia ta?

-0ashutterstock_2371585In anumite relatii, puterea este impartita. Este imposibil sa nu recunoastem atractia puternica a jocurilor de putere si ajungem sa ne canalizam in mod constient eforturile spre impartirea puterii. Indiferent ca vorbim de relatie sau cariera, barbatii orgoliosi din fire simt nevoia, ca de fiecare data, sa detina puterea. Insa, de cele mai multe ori, se intampla tocmai invers. Cu toate acestea, trebuie sa tinem minte ca o relatie nu e o intrecere intre cine detine puterea si cine se supune, ci trebuie sa existe un echilibru, altfel relatia nu ar functiona.

Intr-o relatie nu ne mai ascundem defectele, ci dimpotriva, le etalam in moduri care ne dau putere si ne vindeca pentru a ne continua relatiile. Astfel, nu mai privim puterea drept o moneda de schimb, ci drept o sursa nesfarsita de energie.

Tranzitia de la omnipotenta copilariei la impartirea puterii pare o lupta fara sfarsit. Si totusi, prin practica, putem sa ajungem sa impartim puterea cu ceilalti, dobandind si noi, si partenerul de viata mai multa forta.

Este o lege care se aplica nu doar in viata de toate zilele, ci si in dragoste: unii dau ordine, iar altii le executa. Cine detine puterea in cuplul vostru?

Multe femei sunt deposedate de putere in cadrul unei relatii sau al unei casnicii. Din punct de vedere material, fie unul dintre parteneri nu castiga la fel de multi bani ca celalalt, fie unul dintre cei doi nu castiga nimic. In acest caz, daca relatia nu este una legala in “putere” si “valori”, acest lucru va duce la un dezechilibru major in relatie si mai ales la un dezechilibru in care cel care detine puterea ajunge sa nu mai utilizeze negocierea ca solutie pentru problemele avute.

Din cauza faptului ca puterea duce la atat de multe controverse, iti prezentam mai jos o mica lista de comportamente specifice impartirii puterii, care ajuta la intarirea relatiilor de cuplu:

  • Exprima-ti atasamentul si sprijinul emotional fara a-i sufoca pe ceilalti!
  • Exprima-ti puterea personala intr-un mod ferm si consistent!
  • Accepta compromisurile si egalitatea dintre voi si chiar posibilitatea ca fiecare sa preia, pe rand, conducerea.

 

Toate femeile isi doresc relatii in care sa imparta puterea in mod egal cu partenerii lor, sa existe intelegere si respect. Insa acest aspect tine de ambii parteneri, pentru ca o relatie nu poate functiona la nesfarsit dupa modelul dominare-supunere, indiferent de consecinte.

 

Text: Oana Mircea