Cine spune primul “te iubesc”?

shutterstock_60489676Primul “te iubesc” pe care i-l spui partenerului poate fi putin mai greu de rostit, pentru ca exista acea nesiguranta a inceputurilor: nu stii daca si el/ea simte la fel, daca nu e prea devreme sa spui asta, te temi poate ca nu ti se va raspunde la fel… Dar cine spune prima data “te iubesc” mai degraba? Femeile sau barbatii?

Barbatii, mai sensibili la “te iubesc” inainte de sex

Se spune ca femeile isi doresc mai mult decat barbatii sa isi exprime dragostea si devotamentul si ca le este mai usor sa isi exprime astfel de emotii. Atat barbatii, cat si femeile cred ca de obicei femeile sunt cele care spun prima data “te iubesc”. Studiile realizate de Joshua Ackerman, Griskevicius si Li arata insa ca realitatea este diferita de ceea ce credem in mod obisnuit despre acest subiect. Intr-unul dintre studii participantii au fost intrebati despre relatiile lor anterioare, iar in altul, despre relatiile curente. Ambii parteneri au fost intervievati pentru a verifica veridicitatea raspunsurilor. Concluziile? Atat fiecare individ in parte, cat si cuplurile au fost de acord ca barbatii sunt cei care spun primii “te iubesc” intr-o relatie. Descoperirile au aratat insa mai mult de atat.

Barbatii sunt primii care spun “te iubesc” cand vorbim de o relatie in care nu a avut loc inca un act sexual. Atat barbatii, cat si femeile sunt incantati sa auda declaratii de dragoste inainte sa faca sex cu partenerul. Femeile insa sunt mai incantate sa li se spuna “te iubesc” dupa ce actul sexual s-a consumat. Barbatii, pe de alta parte, sunt mai incantati sa auda “te iubesc” inainte sa faca sex.

Ce este dincolo de “te iubesc”?

La prima vedere, putem spune ca aceste descoperiri confirma frica femeilor de a nu fi folosite doar pentru sex si stereotipurile despre nesinceritatea sentimentelor barbatilor si despre faptul ca acestia sunt motivati sexual sa spuna “te iubesc” (ca aceste doua cuvinte sunt rostite pentru a avea parte de sex). Cercetatorii spun insa ca ar exista explicatii mai complicate, dincolo de lucrurile care reies la o privire superficiala a problemei.

Este posibil ca barbatii sa fie inca anxiosi atunci cand vine vorba ca lucrurile sa devina mai serioase si sa-si ia un angajament dupa un contact sexual si de aceea un “te iubesc” ii poate speria, iar femeile, pe de alta parte, desi se bucura de actul sexual, au nevoie de confirmari si de angajament dupa, de aceea se bucura mai tare sa auda “te iubesc” dupa consumarea actului.

Acesta poate fi insa si un mod de a verifica intentiile partenerului. Un barbat se poate bucura sa-i spui “te iubesc” inainte sa faceti sex, pentru ca el considera aceste cuvinte ca un fel de promisiune ca actul sexual va avea loc. Femeile se bucura sa auda “te iubesc” dupa sex, pentru ca acest lucru este o confirmare a faptului ca nu au fost folosite doar pentru sex si ca relatia va continua si dupa partida de sex. Pe de alta parte, in relatiile in care amandoi sunt dispusi sa-si ia un angajamanet, niciunul dintre ei nu se sperie sa ii se spuna “te iubesc” dupa actul sexual.

Asa ca fiti atenti la primul “te iubesc” pe care il auziti de la partener.

 

Text: Bianca Badescu