Cineaste românce, în juriu la Oscar

Monica Lăzurean-Gorgan, Bianca Oana şi Mihaela Orzea au fost invitate de AMPAS (Academie de film american) pentru a vota nominalizările la OSCAR.

AMPAS a publicat lista celor 819 de votanţi, 45% dintre aceştia fiind femei şi 36% fiind reprezentaţi ai minotităţilor entice, după ce Academia a fost acuzată că este o instituţie prea masculină şi prea albă.

Cele trei cineaste din România: Monica Lăzurean-Gorgan a fost invitată pentru categoria “documentar” pentru producţiile “Doar o răsuflare”/”A Mere Breath” şi “Chuck Norris vs. Communism”, Bianca Oana a fost invitată pentru a vota categoria “documentar”, pentru producţiile “Colectiv” şi “Stingeţi becurile”/”Turn off the Lights”, iar Mihaela Orzea, invitată pentru categoria “efecte vizuale”, pentru producţiile hollywoodiene “Ant-Man and the Wasp” şi “The Huntsman: Winter’s War”.

Dintre membrii votanţi vor mai face parte în acest an şi actriţele Awkwafina, Cynthia Erivo şi Eva Longoria, dar şi cineaştii francezi Ladj Ly şi Jeremy Clapin.Decernarea premilor OSCAR 2021 a fost amânată

AMPAS, instituţia care atribuie aceste prestigioase titluri, a declarat că decernarea premiilor Oscar 2021, ediţia a 93-a, va avea loc pe 25 aprilie, din cauza pandemiei cu noul coronavirus. În acest an, criza sanitară a determinat închiderea cinematografelor şi a bulversat calendarul producţiilor hollywoodiene, amânând astfel multe lansări. Vezi mai multe AICI!

Text: Bettina Cristea

Photo: Capital