Claudia Rawlings, accente britanice in moda romaneasca

Claudia Rawlings este un designer roman care, desi si-a inceput cariera in Marea Britanie, acolo unde si-a dovedit talentul creand pentru branduri de renume si pentru celebritati, a ales sa se intoarca acasa pentru a-si pune amprenta si in moda romaneasca. Asa cum insasi creatoarea spune, „Anglia m-a format ca designer, insa Romania m-a format ca om”. Cu toate ca minunatele sale colectii au putut fi apreciate si inainte pe podiumurile romanesti, abia in aceasta vara si-a lansat oficial propriul sau brand in Romania. In plus, va imbraca si se va ocupa de imaginea unor artisti romani, printre care se numara si indragita Nico.Tonica TV: Cand si cum a inceput povestea brandului Claudia Rawlings?

Claudia Rawlings: Povestea brandului meu a inceput inca din copilarie; eram foarte pasionata sa fac haine papusilor si apoi, la 12 ani, cu toate ca nu aveam notiunile necesare, mi-am creat pentru mine, dintr-o bucata de material negru, prima rochita pe care mama a pastrat-o si, la revenirea mea in tara, mi-a oferit-o cadou. Rochita se afla in atelierul meu, inramata.

Tonica TV: Ai creat doua rochii care, fara doar si poate, vor intra in istorie. Povesteste-ne mai multe despre ideea care a stat la baza acestor creatii inedite.

Claudia Rawlings: Da, este vorba de rochia creata din radiografii si cea creata dintr-un material vechi de peste 100 de ani. La prima rochie am muncit doua luni pentru ca a durat foarte mult sa aplic acele radiografii. Au trebuit taiate si cusute manual, una cate una. A doua rochie este mai recenta, din colectia actuala, intitulata Forget me not. Materialul sau a fost gasit in podul unei case cumparate de parintii mei recent, in Ardeal. Astfel, am creat o rochie de mireasa incercand sa combin etnografia romaneasca cu partea medievala britanica.

Tonica TV: Ce te inspira, in general, atunci cand creezi?

Claudia Rawlings: In primul rand, muzica, dar si persoana care urmeaza sa poarte acea tinuta.

Tonica TV: Care a fost cea mai mare satisfactie pe plan profesional de pana acum?

Claudia Rawlings: Cu siguranta, lansarea brandului meu in Romania, in iunie anul acesta.

Tonica TV: Ce culoare si ce textura definesc cel mai bine femeia care imbraca creatiile Claudia Rawlings?

Claudia Rawlings: Eu sunt un designer care iubeste culoarea si explozia de culoare, imprimeurile diferite si texturile. Ador sa lucrez cu texturi cat mai diferite; de exemplu, imi place sa combin matasea suava cu pielea lacuita. Nu as putea alege doar o singura culoare sau doar o singura textura. Femeile care-mi poarta brandul sunt femei care sunt indraznete si vor ceva diferit.

Tonica TV: Ai un imprimeu preferat?

Claudia Rawlings: Da, este un imprimeu pe care l-am creat chiar eu timp de doua luni si care se regaseste in creatiile mele.

Tonica TV: Dupa 15 ani petrecuti in Anglia, ce consideri ca lipseste modei din Romania?

Claudia Rawlings: Avem designeri talentati, cu studii, insa, din pacate, la noi se pune foarte mult accent pe notorietate si mai putin pe calitate. Ca Romania sa ajunga la nivelul Marii Britanii ar trebui sa apreciem mai mult calitatea.

Tonica TV: Ai creat pentru branduri de renume din afara si ai colaborat cu vedete internationale ca Victoria Beckham, Liv Tyler si Michelle Obama, iar acum te vei ocupa de imaginea lui Nico, dar si a altor artisti romani. Ce presupune acest fapt?

Claudia Rawlings: Presupune, in primul rand, sa cunosti persoana respectiva, astfel incat sa creezi pentru personalitatea lor si sa scoti in evidenta tot ceea ce au ei mai bun. Pentru Nico voi crea un concept nou in care sa-i redau eleganta si o sa incerc sa las muzica ei sa ma inspire. Nico va face schimbari atat pe plan vestimentar, cat si pe plan de imagine. Va aborda un nou look, ceea ce presupune un nou hairstyle si un nou stil de make-up.

Nico, schimbare radicala de imagine

Nico, artist: Motivul pentru care imi doresc o schimbare de imagine este noul album pe care-l pregatesc. Eu mereu am fost o nonconformista, insa acum imi doresc o imagine frumoasa, calda si melancolica pentru ca si noul album este in aceasta directie. Am emotii pentru ca, daca pana acum am facut ce am vrut, de acum nu mai depinde doar de mine, ci depinde si de Claudia si, desi o sa-mi fie putin mai greu, venim cu ceva nou si sper sa va placa si voua.

Text: Madalina Manole