Codul bunelor maniere la plaja

Marea, soarele, plaja si un cocktail rece… sunt tot ce ne dorim pentru a ne relaxa in sezonul estival. Tine cont insa ca plaja este un spatiu public unde ne afisam intr-o postura relaxata si in costume de baie. De aceea, trebuie sa dam dovada de respect fata de cei din jur, printr-un comportament decent.

Soarele si valurile marii ne alunga grijile, dar voia buna n-ar trebui sa ne faca sa uitam cateva reguli de comportament de care trebuie sa tinem seama atunci cand ne petrecem concediul pe nisipul fierbinte sau cand ne relaxam la piscina.Ai grija la igiena personala

Inainte de a merge la plaja sau la piscina, dusul ar trebui sa fie o conditie obligatorie. De asemenea, orice gest de indepartare a parului nedorit nu se face in public, chiar daca este vorba despre un simplu pensat.

Nici machiajul, incercarile de manichiura si de pedichiura in vazul lumii nu sunt de dorit. Parul lung este bine sa fie prins, iar dupa ce iesi din apa ai grija sa nu stropesti pe cineva in incercarea de a-l zvanta.

Poarta un costum de baie potrivit

In ceea ce priveste costumul de baie, trebuie sa luam in calcul un model decent, dar si rezistent, pentru ca nu cumva sa ramanem fara el la primul val. Tot in aceasta eventualitate, nu sunt recomandate costumele mai mici sau mai mari fata de marimea de care ai nevoie. Evita si costumele de baie cu slip tanga sau croite din materiale care devin transparente dupa ce intra in contact cu apa. In plus, nu face topless daca plaja nu permite acest lucru, dar nici daca esti in compania unor persoane care nu se simt confortabil cand sunt puse intr-o astfel de situatie.

Ai grija cum scuturi nisipul

Patura, cearceaful, prosopul, hainele sau pantofii se scutura de nisip cu spatele in directia din care bate vantul. Bineinteles, nu uita sa te retragi cat mai departe de zonele aglomerate, undeva spre mare, in asa fel incat sa nu pasezi nisipul de la tine la restul lumii. In plus, cand te indrepti spre malul  marii ai grija cum pasesti pentru a nu-i murdari cu nisip pe cei pe langa care treci.

Muzica doar pentru urechile tale

Fiecare dintre noi are anumite preferinte muzicale, asa ca atat timp cat nu esti DJ-ul insarcinat cu asigurarea fondului muzical pe plaja, asculta orice gen de muzica doresti la casti, indiferent de aparatul la care sunt conectate.

Trebuie sa tii cont de faptul ca oamenii vin la plaja sa se relaxeze, prin urmare trebuie sa respecti o limita a decentei.

Strange resturile

Plaja si mai ales apa marii nu trebuie poluate in niciun fel. Daca ai luat pe plaja o gustare, nu arunca ambalajul, samburii de la fructe sau cojile acestora la intamplare. Plaja este prevazuta cu cosuri de gunoi, iar daca acestea sunt la distanta mare de tine, pune resturile intr-o punga pe care o vei arunca la cosul de gunoi cand pleci.

Plaja nu e scrumiera

Daca nu poti renunta la acest viciu pentru sanatatea ta, alege sa fii  responsabila si nu periclita sanatatea celor din jur. Fumatorii ar trebui sa se abtina de la a folosi nisipul sau apa marii pe post de scrumiera. Ar trebui sa aiba la indemana un recipient (dozele goale de suc sau de bere sunt cele mai indicate) in care sa puna scrumul si in care sa stinga tigara.

Supravegheaza copiii

Daca mergi cu copii mici pe plaja, este indicat sa ii supraveghezi in permanenta, in primul rand pentru a nu se rataci si, in al doilea rand, pentru a evita posibile accidente. De asemenea, nu-i lasa pe cei mici sa treaca peste cearsafurile vecinilor cu picioarele pline de nisip.

Text: Iulia Mirica