Ce sunt comedoanele şi cum scapi de ele

comedoanele

Cum apar comedoanele? După o iarnă în care consumul de grăsimi, neaerisirea tenului, lipsa unei îngrijiri adecvate, portul măştii de protecţie sau folosirea unor produse cosmetice neadecvate, comedoanele apar nu doar la pubertate ci și la persoanele mature.Cum se formează

Sebumul ajuns la suprafața pielii se transformă într-o pastă care, în contact cu aerul ,se oxidează și se înnegrește. Şi aşa, apar comedoanele sau, în limbaj obişnuit, punctele negre. 

Comedoanele apar în special pe zona nasului, frunții, bărbiei. Apar, de asemenea, la persoanele cu metabolism deficitar, la fumători, la cei care lucrează în spații închise, neaerisite.  De aceea, primul pas în tratarea comedoanelor pornește de la controlul alimentației, şi al îngrijirii tenului.

Primul pas

 Pentru dezintoxicare, o recomandare care este la îndemâna oricui: la prima oră a dimineții se bea un pahar de apă încălzită, în care am stors o jumătate de lămâie sau o jumătate de grepfrut. 

Tratamentul propriu-zis se începe cu scoaterea acestor puncte negre, folosind comprese calde, chiar fierbinți. Băile de aburi sunt binevenite pentru înmuierea stratului cornos apoi se trece la extragerea comedoanelor (punctele negre), țînând cont de natura tipului de ten. O grijă deosebită necesită tenul uscat, unde porii sunt foarte mici și extracția se face mai greu. De aceea, în acest caz se aplică continuu comprese calde.

Gomaj și loțiuni tonice

În cazul în care punctele negre sunt scoase acasă, nu trebuie omisă dezinfectarea mâinilor înainte de începerea procedurilor. După extracție, bineînțeles locul se dezinfectează cu loțiuni antiseptice și astringente după care se aplică o mască. În continuare se aplică o loțiune tonică, apă minerală sau suc de fructe pentru a tonifia și hidrata tenul.

Recomandarea este ca aceste tratamente să fie făcute de un specialist, în cabinetele cosmetice, unde există aparate și produse profesionale pentru extragerea comedoanelor pentru a evita traumatizarea țesuturilor. Cu ajutorul acestora se obține îndepărtarea impurităților de la nivelul pielii și aspirarea sebuumului. Astfel tenul este pregătit pentru masajul facial care activează circulația sanguină și limfatică. Tratandu-ne astfel pielea fetei, vom avea un ten permanent proaspăt.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock