Compatibilitatea: opus sau asemanator?

Persoanele de sex opus (nu) se atrag?Frumoasa si Bestia, Cenusareasa si Printul…De mici copii am fost invatati ca polii opusi se atrag, atat in dragoste, cat si in chimie. De aceea, ne pregatim psihic pentru a primi sageti inveninate cu dragoste de la persoane opuse noua, diferite de noi. Un studiu recent a demonstrat insa ca atunci cand ne cautam iubirea eterna, cautam de fapt pe cineva cat mai asemanator noua.

Teoriile compatibilitatii
Astrologii sustin ca semnele zodiacale opuse se atrag reciproc, fapt ce poate conduce la o regasire sexuala, dar si la o posibilitate de a invata unul de la altul. Avem tendinta de a ne simti mai bine cu propriul nostru element si sa ne consideram atrasi sexual de un semn zodiacal opus.

De fapt, semenele au nevoie sa-si incorporeze energiile proprii intr-un semn opus, diferit. Dar regulile atragerii au multe exceptii.

 

De exemplu, este putin probabil ca o persoana foarte bogata sa se indragosteasca de muritorul de foame de la coltul strazii sau unui barbat frumos sa-i cada cu tronc o femeie diforma. Persoanele inteligente prefera persoanele asemenea lor, cu care pot purta o conversatie la acelasi nivel intelectual. De asemenea, persoanele sociabile cauta persoane sociabile. O alta teorie a selectiei sustine ca oamenii cauta la perechea lor persoana potrivita care sa asigure viitorilor copii o crestere si o educatie buna. Nimic mai mult si nimic mai putin. Aceasta teorie poarta numele de “asigurare paternala”. Sociobiologia sustine ca barbatii si femeile folosesc strategii distincte cand vine vorba de a alege un partener sexual, toate bazate pe legile supravietuirii evolutive. In timp ce ei cauta femei tinere, cu parul lung, trasaturi simetrice, talie subtire si solduri curbilinii (semne ale unei capacitati ridicate de reproducere), ele se multumesc cu barbati care sa le garanteze ca le vor satisface.

La fel este mai bine
Un studiu al sociologilor americani demonstreaza ca persoanele asemanatoare se atrag. Oamenii cauta parteneri care sa aiba aceleasi hobby-uri, aceleasi gusturi muzicale, aceleasi preocupari, aceleasi conceptii despre viata. Asemanarile dintre cei doi parteneri se bazeaza pe patru categorii: bogatie si statut, compromis familial, aparenta fizica si incredere sexuala. Studiul a dezvaluit faptul ca autoperceptia subiectilor testati concorda cu ceea ce ei cauta la partenerul lor. Persoanele care isi cauta un partener pe viata, nu se asteapta sa gaseasca persoana cu cele mai multe calitati, ci pur si simplu pe cineva asemanator lor. Un lucru este important ca femeile care se considerau din punct de vedere fizic atractive, incercau sa se apropie de barbati bogati, in timp ce barbatii care considerau ca au reusit pe plan profesional cautau femei atractive fizic.

Pentru toata viata
Psihologii sustin ca persoanele care se aseamana au mai multe reusite in viata de cuplu. Personalitatile similare contribuie la stabilitatea si calitatea mariajului. Cuplurile trebuie sa se bazeze pe o similitudine corporala si pe similitudine la nivel educativ. Partile opuse se atrag, dar cand vine vorba de a trai viata de zi cu zi cu o pereche diferita tie devine dificil imediat ce dispare noutatea, dorinta si placerea de a  descoperi de la inceput. O experienta cu cineva diferit noua poate fi o experienta placuta, atractiva, sexy, dar a trai viata cu cineva cere  o viziune similara a lucrurilor, obisnuinte si gusturi asemanatoare si aceeasi filozofie de viata.

Retineti!
Uita ca personalitatile diferite se atrag. Daca vrei sa stii care sunt calitatile pe care ar trebui sa le aiba partenerul tau de viata, uita-te in oglinda.

Text: Ana Macovei