Complexele de inferioritate in pat

2009_psihoterapie_complexeOrice cuplu reprezinta un sistem viu si complex in acelasi timp, care se ghideaza dupa legi proprii in functie de personalitatea si dorintele celor care-l formeaza. Din nefericire insa nu coexista pur si simplu, fiind supus unor forte care-l pot lega sau, din contra, il pot destrama, destabiliza. Aceasta lupta intre forte opuse este de fapt ceea ce duce cuplul mai departe, important fiind faptul ca partenerii sa stie sa pastreze echilibrul.

Referindu-ne insa la complexe, atat femeile, cat si barbatii au mereu o insatisfactie legata de modul in care arata. E bine sau rau sa ai complexe? Uneori e bine pentru ca acest lucru creeaza motivatia. Barbatii au de luptat cu imaginea virilitatii, iar femeile cu cea a manechinelor de podium. Exista un mit conform caruia rezultatul unei partide de sex depinde de performanta barbatului sau daca nu merge, atunci femeia este frigida.
 
Celulita creeaza inhibare sexuala
Putine dintre noi suntem multumite de corpul nostru: uneia nu-i place nasul, alteia corpul, alteia ochii, alteia sanii. Pe primul loc in topul “durerilor” noastre se afla celulita, ceea ce ne face sa avem fata de partener o atitudine de inhibare: vom face sex doar cu lumina stinsa, nu le mai permitem atingerea anumitor zone. Sanii, fie ca sunt mari sau mici, creeaza o serie intreaga de complexe. Femeile care au o problema de acest fel, vor evita anumite pozitii in pat, de teama sa nu li se observa defectul. Excesul ponderal si un corp fara forma duc la o crestere a neincrederii si nesigurantei in propria feminitate. Toata aceasta stare nu face decat sa frustreze barbatul de ceea ce el vrea. Atata timp cat el isi doreste sa fie cu tine, iar tu iti “creezi complexe”, se va ajunge la stari de confuzie, deoarece se presupune ca el te place asa cum esti.

Ma va parasi pentru o femeie mai atragatoare?
De multe ori insa, complexele tind a fi exagerate, ceea ce are ca rezultat inhibitia in momentele de tandrete, iar femeia isi va pune mereu intrebari: “Oare ce crede despre mine?”, “Arat asa cum trebuie?”, “Ma va parasi pentru o femeie mult mai atragatoare?” In fond, complexele si inhibitiile noastre au ca si corespondent in inconstient teama de a nu fi parasiti, teama de abandon. Din cauza educatiei primite, a neincrederii in sine, a prejudecatilor sau a unor principii, ajungem sa ne creem propriile inchisori. Imaginea proasta de sine, respectul scazut fata de propriile puteri, o educatie extrema nu fac altceva decat sa ne creasca complexele. Nimeni nu este perfect! Fiecare are un complex mai mic sau mai mare. Insa intr-o relatie in care cei doi parteneri au incredere unul in celalalt, complexele ar trebui sa se reduca. Nu de putine ori aceste frustari, nemultumiri duc la somatizari, precum migrene, care nu se mai sfarsesc, dureri de spate din cauza nesatisfacerii libidoului.

Adio frustrari
•    Asigura-ti partenera/ul ca o/il placi asa cum este.
•    Multi dintre barbati nu stau sa faca evaluari estetice in timpul sexului.
•    Ajut-o/l sa se relaxeze, arata-i ca nu te deranjeaza micile defecte pe care le are sau pe care doar si le atribuie. 
•    Daca relatia este de durata, ajutati-va unul pe altul sa va capatati increderea in voi. Incercati sa va simtiti bine cu voi insiva – nesiguranta distruge pasiunea.
•    Fiti perseverenti – lucrati cu gandurile negative si incercati sa le transformati. Daca unul dintre voi se va simti prost si nu doar va transmite, ci va si spune, se va ajunge ca totul sa fie fortat.
•    Fiti mereu in forma – flexibili, nu doar fizic, ci si psihic. Nu va asteptati ca partenerul sa va stie gandurile sa stie ce va place daca nu ii spuneti. Comunicarea este mai mult decat esentiala.
•    Experimentati, informati-va, cititi, planuiti, incercati lucruri noi si nu lasati monotonia sa va strice relatia.
•    Sexul nu ar trebui sa devina un moment de tensiune sau ceva scris in programul tau saptamanal care trebuie dus la indeplinire.

Ai incredere in tine!
Daca esti o persoana complexata, nu doar viata ta sexuala va avea de suferit. Dezvolta-ti increderea in tine, iar in relatia ta sa acorzi credit partenerului tau si sa ajungi nu doar sa il iubesti pe el, ci sa te iubesti intai pe tine, si in acest mod, orice complex existent sau inchipuit isi va diminua din efectele asupra vietii tale.

Text: Psiholog Sorina Cristea
Tel.: 0721 697 207