Concediul de maternitate afecteaza cariera femeilor

shutterstock_9233260Nasterea unui copil de cele mai multe ori obliga proaspata mamica sa renunte la locul de munca, pentru a putea petrece mai tot timpul langa cel mic, in timp ce, pentru proaspetii tatici, acest lucru ofera posibilitatea de a avansa in cariera, potrivit unui nou studiu in domeniu.

Chiar daca si barbatii, si femeile sunt de acord cu faptul ca ambii parinti trebuie sa-si imparta sarcinile, doar 3 din 109 barbati ce au participat la studiu au declarat ca s-au implicat in cresterea celui mic, in timp ce 70 din 73 de femei ce au luat parte la experiment au declarat ca au facut toata treaba singure.

Studiul a chestionat 181 de cupluri casatorite,  iar in urma cercetarii, oamenii de stiinta au descoperit ca, in timp ce mamicile care aleg sa stea in concediu de maternitate sunt preocupate exclusiv de ingrijirea celui mic, tatii care opteaza pentru concediul de paternitate sunt preocupati de avansarea in cariera, concentrandu-se mai mult pe probleme de cercetare decat pe ingrijirea bebelusului.
Care este motivul acestor diferente? Ei bine, oamenii de stiinta au incheiat acest studiu spunand ca femeile se bucura si se preocupa mai mult de cresterea copilului datorita existentei instinctului matern.

Din pacate, autorii studiului au declarat ca doar 12% dintre barbati apeleaza la concediu de paternitate in momentul in care apare un copil in familie. Studiul a fost publicat in Jurnalul de Psihologie Sociala si Culturala si a fost raportat de Wall Street Journal Blog.

 

Text: Andreea Popescu