Concurs in familie – cine castiga mai mult?

shutterstock_29456203Banii sunt printre principalele motive de divort in lumea contemporana. Pentru ca trebuie sa recunoastem, traim intr-o lume in care banul ne influenteaza toate aspectele vietii, iar oamenii se cearta pentru bani sau din lipsa lor. Iar acum, nu doar barbatii aduc bani in casa, ci si femeile.   Am putea crede ca acest lucru nu poate decat sa aduca bucurie in cuplu, caci veniturile familiei sunt suplimentate. Doar ca problema este mult mai delicata.

Cand femeia castiga mai mult…

In multe dintre familiile in care ambii parteneri au venituri, exista o competitie pentru cine castiga mai mult. Doar ca atunci cand diferentele sunt foarte mari intre castigurile celor doi parteneri, relatia incepe sa se clatine.  Asociatia Sociologilor Americani a descoperit in urma unui studiu faptul ca un barbat, cu cat este mai dependent financiar de partenera sa, cu atat este mai predispus sa o insele – are sanse cam de 5 ori mai mari sa “triseze” decat un barbat care are venituri egale cu cele ale sotiei. Spuneti-i cum vreti, poate fi orgoliu masculin, poate fi frica de dominare, poate fi dorinta de confirmare a puterii, cert este ca barbatii, atunci cand au o partenera care este deasupra lor din punct de vedere al veniturilor, nu se simt deloc confortabil, iar razbunarea este infidelitatea. Poate tocmai de aceea exista barbati care nu-si lasa partenera sa mearga la serviciu si sa-si construiasca o cariera profesionala – din dorinta de a nu fi niciodata in situatia in care sa se simta slabi pentru ca sotia ii depaseste financiar si castiga mai multa independenta decat este cazul.

 

…barbatul este mai infidel

Pe vremuri, barbatii erau cei care vanau si asigurau hrana pentru familie. Acum, banii pe care ii aduc in casa sunt similari cu hrana pe care reuseau sa o procure atunci, sunt un mod de a oferi siguranta si protectie familiei lor. Atunci cand un barbat castiga insa mai putin decat partenera, el nu mai simte ca este stalpul de rezistenta al caminului, simte vulnerabilitate, simte slabiciune si nesiguranta. De aici si predispozitia de a-si insela partenera – pentru ca incearca sa obtina confirmari ale masculinitatii sale de la alte femei. De obciei, isi aleg drept amante persoane mai putin inteligente decat ei si mai slabe, dar care sa ii admire si sa ii doreasca asa cum sunt, facandu-i sa se simta puternici.

 

Cand barbatul castiga mai mult… tot el este infidel

Poate va ganditi ca solutia fericirii in cuplu este ca un barbat sa castige mai mult decat sotia sa intotdeauna. Acest lcuru este adevarat in cazul in care vorbim de castiguri putin mai mari decat ale partenerei. Barbatii care castiga mult mai mult decat partenerele lor sunt de asemenea predispusi spre infidelitate. Cum se explica asta? Barbatii care castiga mai mult au de obicei si un job care le ofera mai multe oportunitati de a insela: intalnesc mai multe persoane, muncesc mai mult, au un program flexibil sau calatoresc mai mult. In plus, un barbat care castiga mult mai mult decat sotia sa, simte ca are putere asupra partenerei. Ea nu-l poate parasi, caci este dependenta de el financiar, asa ca este nevoita de multe ori sa-i ierte greselile si infidelitatile.    Acest lucru a fost demonstrat si de studiul despre care vorbeam: femeile care castiga mult mai putin decat barbatii lor au sanse mult mai mici sa-i insele decat cele care castiga egal sau mai mult decat sotul.

 

Banii si lupta pentru suprematie in cuplu

A ramas totusi o intrebare care sigur va staruie in minte: unde se atinge echilibrul in ceea ce priveste castigurile in cuplu? Raspunsul este: atunci cand femeia castiga cam 75% din veniturile barbatului. In aceasta situatie exista cea mai mica probabilitate ca acesta sa o insele.

Bineinteles, acestea sunt statistici. Cand vorbim de cazuri particulare, nu putem fi siguri ca se incadreaza in aceste reguli. Educatia, inteligenta si felul de a fi al fiecarei persoane influenteaza pana la urma foarte mult dinamica in cuplu. Un barbat inteligent si puternic, care este sigur pe masculinitatea sa, poate sa nu aiba nicio problema ca femeia de langa el sa-l depaseasca din punct de vedere al castigurilor si sa-i ramana fidel. Pe de alta parte, barbatii slabi si fara incredere in ei, isi doresc sa-si tina sotia tot timpul in umbra, pentru ca doar astfel pot face fata situatiei. Iar bonus, o pot insela, ca “si-asa ea nu are alta varianta”. Cat despre femei, sunt unele care nu pot concepe viata fara a avea o cariera si a fi independente din punct de vedere financiar, pe cand altele se simt mai bine punandu-si viata in slujba barbatului de langa ele si acceptand sa fie “intretinute”.

 

Sa nu uitam insa ca civilizatia nu a reusit sa ne inabuse cu totul instinctele, iar dorinta de dominatie si suprematie va exista intotdeauna la barbati, pe cand la femei, poate ca abia acum acest instinct incepe sa se trezeasca. Iar banii sunt un mijloc de a obtine puterea, chiar si in cuplu.  Si sunt putini cei care obtinand aceasta putere, mai stiu sa fie blanzi cu partenerul si sa ii respecte libertatea.

 

Text: Bianca Badescu