Conflictele intre generatii

relatia_mama_fiica_sursa_shutterstockCand ai cinci ani, este o zeita pentru tine. Ii folosesti fardurile, ii porti bijuteriile, ii probezi hainele si pantofii cu toc si nu-ti doresti decat sa fii ca mama. Asta pana ajungi la adolescenta cand devine cea mai ignoranta fiinta din lume. Apoi undeva intre 20 – 30 de ani, daca esti norocoasa, mama devine cea mai buna prietena.

 
Multe femei au probleme in relatia cu mamele sau fiicele, si atunci cand vor ca aceasta sa mearga bine. O mama doreste fericirea fiicei sale, chiar daca din punctul de vedere al fiicei ea vrea tocmai opusul. Mama poate descrie alegerile fiicei sale ca fiind esecuri, criticandu-i coafura, rezultatele profesionale sau scolare, hainele, prietenii etc.

Isi sfatuieste fiica sa fie realista si sa se pregateasca pentru o viata plina de neimpliniri.

Mamele si fiicele au de multe ori probleme de comunicare. Cateodata fiicele isi invinovatesc mama pentru problemele personale. Dar aceasta nu-si abandoneaza sau neglijeaza fiica, si majoritatea mamelor le protejeaza de-a lungul copilariei.

Asteptarile fiecaruia pot deveni daunatoare

Fericirea este o problema importanta in familie. Astfel o mama nefericita va incerca, inconstient, sa saboteze fericirea propriei fiice, sau o fiica fara o personalitate puternica va incerca sa nu fie mai fericita decat propria ei mama. Asa apar problemele legate de viata sentimentala si sociala a fiicei. Mamele pot avea asteptari ce nu sunt tocmai realiste, ca: “Fiica mea este ca mine”, “Fiica mea o sa ma iubeasca mai presus de orice”,  “Pot sa-mi modelez fiica intr-o femeie ideala”, “Vom avea relatia pe care n-am avut-o niciodata cu mama mea” etc. Iar cand aceste deziderate nu se implinesc, mama se poate simti disperata si furiousa, simte ca visele ei nu se implinesc. In aceasta situatie fiica se poate simti respinsa pentru ceea ce este si crede ca pentru a fi acceptata trebuie sa se incadreze in principiile mamei.

Nu iti retrai adolescenta prin fiica ta

Unele mame incearca sa-si retraiasca tineretea prin fiicele lor. Isi vor dori sa fie prietenele fiicelor. O mama va dori ca fiica sa faca toate acele lucruri pe care ea insasi nu a reusit sa le faca. Fiica poate lupta sa-si apere propria identitate si personalitate sau poate sa se identifice cu mama. Majoritatea fetelor isi doresc o mama care sa asculte. Ele vor ca mamele sa aprobe lucrurile pe care le fac, dar de multe ori nu cer aceasta aprobare, isi doresc asigurarea ca vor fi iubite pentru ceea ce sunt nu pentru ceea ce ar putea deveni.

Tanara femeie in relatia cu mama

Conflictele intre mama si fiica lasa de ambele parti un sentiment de singuratate. Este timpul ca o mama sa asculte mai mult decat sa vorbeasca. O fata care se simte judecata sau “nu destul de buna” va evita sa ceara sfaturi. Tinerele femei se considera adulte si uneori se comporta ca atare si isi doresc o apropiere de mama.
Cel mai mare cadou pe care o mama il poate da fiicei si pe care fiica, la maturitate, il poate da mamei, este asigurarea ca poate fi ea insasi, independenta.

 

Text: Marilena Popescu