Copiii care nu isi infrunta temerile devin anxiosi

shutterstock 79602586Copiii care evita situatiile infricosatoare sunt mult mai susceptibili sa devina anxiosi, potrivit unui studiu realizat de catre expertii de la Clinica Mayo, Statele Unite, ce a inclus un numar de 800 de copii intre 7 si 18 ani si a utilizat doua tipuri de chestionare, unul pentru copii, celalalt pentru parinti.

Chestionarul dedicat parintilor cuprindea intrebari cu privire la tendintele copiilor de a evita situatiile infricosatoare, iar cel pentru copii incerca sa-i faca pe acestia sa descrie obiceiurile prin care evitau aceste situatii.

Prin intermediul acestei descoperiri ar putea fi identificati copiii care prezinta tulburari de anxietate. Si pentru ca terapia cognitiv-comportamentala se focuseaza pe reducerea comportamentelor de evitare, s-ar putea evalua astfel eficienta tratamentelor actuale. Copiii care evita situatiile de care se tem nu vor avea oportunitatea de a-si invinge practic propriile temeri si de a invata ca pot fi usor de gestionat, devenind astfel anxiosi.

Text: Ruxandra Raica