Copiii nefericiti se refugiaza in alcool si sex

 Copiii-nefericiti-se-refugiaza-in-alcool-si-sexMulti psihanalisti au aratat ca experientele din copilarie sunt foarte importante in viata noastra adulta si cu toate acestea, mai exista inca un numar considerabil de parinti care nu acorda suficienta atentie copilului lor. Multi se bazeaza pe faptul ca un copil nu stie ce vrea, nu-si da seama de ce i se intampla sau uita repede experientele neplacute. De fapt, copiii sunt foarte usor impresionabili iar nefericirea si lipsa afectiunii in perioadele de formare pot provoca rani adanci care sa isi faca simtita prezenta si in perioada adulta.

 

Un studiu publicat de BioMed Central ofera o noua perspectiva asupra problemelor infantile: copiii carora nu le place scoala sunt predispusi la alcoolism si inceperea vietii sexuale la o varsta frageda. Starea generala de bine a copiilor si satisfactia la scoala au legatura cu incidenta comportamentelor riscante.

 

Sex, alcool, scoala

Studiul s-a realizat pe un esantion de 3500 de copii, cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani, din 15 scoli engleze. Prin aceasta cercetare, s-a incercat sa se stabileasca o legatura intre comportamentul sexual, inclinatia catre alcool a copiilor si trairile pe care le au acestia in legatura cu scoala.

 

Initiatorii studiului au testat starea generala de bine a copiilor prin intrebari despre cat de fericiti sunt cu felul in care arata, despre cum se inteleg cu parintii, daca simt ca sunt hotarati si daca simt des remuscari. Starea de bine asociata cu scoala a fost  evaluata prin intrebari despre cat de mult le place scoala, despre cum ii trateaza profesorii si despre implicarea in regulile scolii.

 

Potrivit autorilor studiului, copiii care simt neplacere fata de scoala sunt de 2, 5 ori mai predispusi sa aiba orice fel de relatie sexuala. Neplacerea provocata de scoala predispune de asemenea si la consumul de alcool. Prin urmare, este foarte important sa ne asiguram ca totul este in regula cu copilul nostru si nu trebuie niciodata sa-i luam in ras nemultumirile si problemele legate de scoala. Intr-un sistem scolar destul de impersonal si de distantat de nevoile copilului, cum este cel romanesc, parintele joaca un rol crucial in asigurarea unui echilibru in viata celui mic.

 

De la nefericirea la scoala la sexualitate necontrolata

Vorbind despre rezultatele cercetarii, profesorul Bellis spunea: ”studiul identifica faptul ca acei copii care beau si sunt activi sexual, sunt mai nefericiti la scoala si in viata lor de familie. Acesti copii se pot detasa de familie si de suportul educational si risca sa contacteze boli sexuale, sa  se confrunte cu sarcini nedorite sau sa sufere accidente din cauza alcoolului”.

 

Trateaza copilul ca un adult… pentru a-i pastra copilaria

Acest studiu arata ca la acei copii care au cea mai mare nevoie de ajutor este cel mai greu de ajuns prin educatia conventionala si prin caile parintesti obisnuite. Prin urmare, care ar fi solutia pentru acesti copii? Ar trebui sa ne ingrijim in primul rand sa aiba un climat familial favorabil, sa nu uitam sa vorbim cu ei si sa ii tratam cu aceeasi seriozitate cu care privim si un adult.

 

Copiii au nevoie de apropiere, au nevoie sa se simta in siguranta si sa fie ascultati cand vorbesc despre problemele lor. De multe ori, este greu sa-i faci sa comunice, sa spuna ce-i nemultumeste si de aceea este vital ca parinte sa fii atent la activitatile pe care le au si la felul in care decurge viata lor, pentru a evita neplaceri de genul celor amintite mai sus.

 

Text: Bianca Badescu