Crema SPF pentru față – alegere și aplicare corectă

crema SPF pentru fata

O cremă SPF (Sun Protection Factor) este un produs de protecție solară conceput pentru a proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui. SPF este o măsură a eficacității unui produs de protecție solară în prevenirea arsurilor solare cauzate de radiațiile UVB.

SPF din crema de protecție solară înseamnă factor de protecție solară. SPF este o măsură relativă a timpului până când crema de protecție solară vă protejează de razele UV dăunătoare. SPF vă arată în ce măsură puteți minimiza riscul de deteriorare indusă de soare atunci când purtați protecție solară.

Razele UVA sunt legate în primul rând de bronzarea pielii. Pe de altă parte, razele UVB dăunează stratului extern al pielii, cunoscut sub numele de epidermă. Razele UVB sunt motivele pentru care suferiți arsuri solare. Aceste raze nocive pot provoca, de asemenea, cancer de piele la nivel de suprafață.

Crema SPF pentru față protejează de obicei împotriva razelor UVB și vă permite să știți cât timp îi va lua soarelui să vă ardă pielea după expunere, comparativ cu situația în care nu există protecție solară pe piele.

Cu toate acestea, unele creme de protecție solară cu SPF pentru față vă protejează, de asemenea, pielea de efectele negative ale razelor UVA. Cu alte cuvinte, cremele de protecție solară creează o barieră pe piele care o protejează de razele UVA și UVB.Cum funcționează crema SPF

  • Radiațiile UVB. Radiațiile UVB sunt responsabile pentru arsurile solare și pot contribui la cancerul de piele. Factorul SPF indică cât de mult timp o persoană poate fi expusă la soare fără să se ardă, comparativ cu timpul fără protecție. De exemplu, un SPF 30 înseamnă că poți sta de 30 de ori mai mult la soare fără să te arzi decât dacă nu ai folosi protecție solară.
  • Radiațiile UVA. Radiațiile UVA penetrează mai adânc în piele și contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția ridurilor. Cremele de protecție solară care oferă “protecție cu spectru larg” protejează împotriva ambelor tipuri de radiații, UVA și UVB.

Tipuri de crema SPF

 • SPF 15. Blochează aproximativ 93% din radiațiile UVB.
 • SPF 30. Blochează aproximativ 97% din radiațiile UVB.
 • SPF 50. Blochează aproximativ 98% din radiațiile UVB.
 • SPF 100. Blochează aproximativ 99% din radiațiile UVB.

Tipuri de produse SPF

  • Creme și loțiuni. Sunt cele mai comune forme de protecție solară, potrivite pentru aplicarea pe față și corp.
  • Geluri. Sunt bune pentru pielea grasă sau pentru zonele cu păr, cum ar fi scalpul.
  • Spray-uri. Ușor de aplicat pe zone mari și pe pielea păroasă, dar trebuie să te asiguri că aplici suficient produs pentru protecție adecvată.
  • Sticks. Practici pentru aplicarea pe zone mici, cum ar fi fața sau buzele.

Cum să aplici corect o cremă SPF pentru față

 1. Aplicație abundentă:
  • Aplică o cantitate generoasă de cremă pe toate zonele expuse ale pielii cu aproximativ 15-30 de minute înainte de a ieși la soare.
 2. Reaplicare regulată:
  • Reaplică la fiecare două ore și imediat după înot, transpirație intensă sau uscare cu prosopul.
 3. Nu uita de zonele sensibile:
  • Asigură-te că aplici protecție solară pe urechi, gât, buze, și partea superioară a picioarelor.
 1. Aplicare uniformă:
  • Aplică o cantitate suficientă de cremă pe toată fața și gâtul, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare.
 1. Reaplicare:
  • Reaplică crema SPF la fiecare două ore și imediat după înot, transpirație intensă sau uscare cu prosopul.
 1. Combinare cu alte produse:
  • Dacă folosești alte produse de îngrijire a pielii sau machiaj, aplică crema SPF după hidratare și înainte de fondul de ten sau alte produse de machiaj.

Crema SPF pentru față

Crema SPF pentru față este formulată pentru a oferi protecție solară eficientă, având în același timp caracteristici specifice care le fac potrivite pentru utilizarea pe pielea sensibilă a feței. Iată câteva dintre principalele caracteristici ale cremelor cu SPF pentru față:

Crema SPF pentru față, caracteristici esențiale

 • Protecție cu spectru larg. Crema SPF pentru față este formulată pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor UVB și UVA. Protecția cu spectru larg ajută la prevenirea arsurilor solare (UVB) și a îmbătrânirii premature (UVA).
 • Factor de protecție solară (SPF) adecvat. Multe creme SPF pentru față au un SPF de 30 sau mai mare, oferind o protecție eficientă împotriva radiațiilor UVB. SPF 30 blochează aproximativ 97% din radiațiile UVB.
 • Formule non-comedogenice. Aceste produse sunt concepute să nu blocheze porii, ceea ce le face potrivite pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea predispusă la acnee.
 • Textură ușoară. Crema SPF pentru față are, de obicei, o textură mai ușoară, care se absoarbe rapid în piele, lăsând un finisaj mat sau natural, fără senzație de greutate sau grăsime.
 • Ingrediente hidratante. Crema SPF pentru față conține adesea ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic, glicerina sau aloe vera, pentru a menține pielea hidratată și confortabilă pe tot parcursul zilei.
 • Rezistență la apă și transpirație. Multe creme SPF pentru față oferă rezistență la apă și transpirație, ceea ce le face ideale pentru utilizarea zilnică, inclusiv în timpul activităților în aer liber sau exercițiilor fizice.
 • Adaptabilitate la machiaj.

Ce ar trebui să căutați atunci când alegeți o cremă de protecție solară pentru față?

Va trebui să luați în considerare două aspecte esențiale atunci când căutați crema de protecție solară potrivită: caracteristicile pielii dumneavoastră și caracteristicile protecției solare disponibile pe piață, scrie Mesoestetic.

Tipul de piele

După cum știți deja, există trei tipuri principale de piele în funcție de cantitatea de sebum: normală, uscată (producție scăzută de sebum) și grasă (producție ridicată de sebum). Adesea ne referim la pielea combinată atunci când tipul este distribuit pe zone și există o combinație de tipuri de piele.

Fototip

Există și alte modalități de clasificare a pielii. Cel mai frecvent utilizat în domeniul protecției solare este scara Fitzpatrick, care se bazează pe reacția pielii la radiațiile UV. Există șase fototipuri1, de la fototipul I (piele foarte clară care arde întotdeauna) la fototipul VI (piele foarte închisă la culoare care nu arde niciodată).

Spectrul

Când vorbim despre radiațiile solare, ne referim de fapt la diferitele tipuri de radiații (ultraviolete, infraroșii, lumină albastră) care le compun. Cele mai periculoase și mai îngrijorătoare radiații sunt UVB2, dar unele creme de protecție solară protejează împotriva tuturor tipurilor de radiații.

Ingrediente și formulă

O cremă cu SPF pentru față conține diferiți compuși chimici de origine organică, anorganică, naturală și/sau artificială. În acest sens, trebuie să acordați atenție tuturor ingredientelor prezente în compoziție.