Cristina Joia – “cocoşată” şapte ore pentru a machia 40 de oameni

Pe Cristina Joia o vedem în fiecare miercuri seara, la PRO TV, în emisiunea Visuri la Cheie”. Noi am stat de vorbă cu designer-ul de interior pentru a afla mai multe despre pasiunea sa – arta plastică.

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru design-ul de interior?

„Dintotdeauna am fost pasionată de artă, de design. Încercam să înfrumusețez totul în jurul meu, de la pereții unui bloc trist, comunist în care am crescut, până la banca pe care învățam, caiete, încălțări, toate erau pline de desene.

Apoi am simțit nevoia să fiu conectată cu oamenii. Atunci când făceam artă, stilul artistului singuratic în atelier nu mi se potrivea, așa că design-ul interior a devenit o platformă pe care eu mă pot exprima, iar impactul asupra beneficiarului este unul continuu și extrem de complex, pentru că tu, ca designer, nu amenajezi doar un spațiu, ci creezi o lume în care se vor țese ulterior niște povești.”

Care a fost proiectul tău de suflet de la “Visuri la Cheie”?

„Îmi este foarte greu să aleg între proiectul cu inima formată din cutii de vopsea, care se scurgeau pe peretele casei, simbolizând legătura între tată și fiică, de la Cumpăna, și îngerul cu aripile uriașe, de la Micești. Eu sunt aproape obsedată de îngeri și această temă apare foarte des în lucrările mele.”

Cum au ajuns lucrările tale să fie expuse într-o galerie din California? Câte sunt ca număr?

„După facultate am plecat în Statele Unite pentru opt luni și am încercat să aplic în galeriile din Los Angeles. Au fost câteva care m-au respins, inclusiv pentru că eram din Europa și urma să mă întorc acasă. Atunci își doreau colaborări pe termen lung, cu artiști care să fie rezidenți în LA, dar îmi doaream foarte mult să expun așa că nu am abandonat și am reușit să stabilesc o legătura de lungă durată cu galeria Lu Martin Galleries. A fost minunat: oceanul, stilul de viață Californian, galeriile – totul pare acum un vis. Păstrez încă legătura cu ei și am lucrări expuse, fiind artist permanent de 15 ani.”

https://www.instagram.com/p/CFsQb5NJdgI/“Am ajuns să machiez la prima ediţie a premiilor MTV”

Povesteşte-ne despre pasiunea ta pentru make-up, cum a început ea şi dacă mai practici asta. Poate ne poţi povesti şi despre experienţa de la premiile MTV România.

„În facultate îmi machiam toate colegele care aveau întâlniri (era coadă la ușa camerei mele de cămin). Pentru a câștiga bani, făceam din când în când machiaj pentru teatru, apoi am început să machiez manechine care își alcătuiau un portofoliu. Și cu aceste fotografii (fizice, gen album) am obținut un job part-time la dumarex, în Dorobanți, ca make-up artist. Așa am ajuns să machiez la prima ediţie a premiilor MTV. Îmi amintesc că am stat vreo şapte ore cocoșată pentru că nu aveam scaun special și am machiat aproape toți invitații, în jur de 30/40 de persoane.

Deși nu mai fac asta pentru a-mi câștiga existența, pasiunea încă a rămas și uneori îmi machiez prietenele pentru evenimente, când am timp.”

Cum te menţii atât de bine?

„Mă mențin bine?? 😊 Mulțumesc! E un mare compliment pentru cineva care nu face nimic special în sensul acesta și nici nu mă consider o frumusețe, deci nu am încrâncenarea că în timp aș putea pierde ceva ce nu a fost un atu pentru mine.😊”

Ţii vreo dietă şi ai putea să ne-o împărtăşeşti şi nouă?

„În ultimii 20 de ani am avut o greutate constantă: minimum 48 kg, maximum 56 kg. Recunosc că sunt pofticioasă și-mi plac dulciurile, brânzeturile, pastele, dar nu mănânc carne decât foarte rar. Fără sucuri din comerț, iar pește din când în când. Nu mănânc pâine și, se întâmplă de multe ori, să sar peste mic dejun și prânz și să mănânc doar cina, pentru că uneori am întâlniri una după alta sau, pur și simplu, mă simt stingheră să mănânc în timpul zile singură, la restaurant.

Dar nu am ținut niciodată nicio dietă pentru că eu nu am un program fix, alerg între șantiere, magazine. Îmi este aprope imposibil să mănânc la aceleași ore, așa că tot ce pot să fac este să mănânc mai puțin pentru a avea energie. În realitate, consumăm mult din energia corpului pentru a procesa mâncarea. Așa, făra a ține o dietă anume, încerc să am aport de vitamine din legume, fructe și hrană neprocesată.”

Practici sau ai practicat vreun sport?

„Spre rușinea mea, deși am amenajat vreo trei săli de fitness, nu am fost niciodată să mă antrenez până la vârsta de 43 de ani. E un lucru pe care îl voi face în viitor, chiar îmi doresc asta. Și, ca să vă faceți o idee, am fost singura elevă din tot liceul care a preferat sa dea bacul la filozofie, în loc de sport… Dar am un stil de viață destul de activ și de când am adoptat-o pe Leia, cățelușa mea, alerg cu ea în parc și pe stradă, spre casă, în jur de 5 km, de două, trei ori pe săptămână.”

https://www.instagram.com/p/CF41qPBp8XI/

 

Ai vreo intervenţie estetică sau ţi-ai dori să apelezi la una în viitorul apropiat?

„Ca să facem haz de necaz, am intervenții chirurgicale, dar nu estetice (deși ultima operație e chiar o operă de arta, în ceea ce privește cicatricea, deci doctorul meu ne-ar contrazice).

Nu, nu am operații estetice (cred că e destul de evident😊). Nu sunt o fană a intervențiilor și nici a saloanelor de înfrumusețare. Nu am timp, nu îmi place atmosfera acolo. Nici măcar nu mă vopsesc și aproape tot ce ține de cosmetică îmi fac singură, acasă. Inclusiv tratamente, măști. Pur și simplu, pentru mine nu fucționează deocamdată zona asta. Ce mi-aș dori, și cred că o să fac asta, ar fi să-mi îndrept dinții, pentru că zâmbesc foarte mult și recunosc că acum, cu expunerea media, am realizat că sunt foarte strâmbi.”

Pe lângă “Visuri la Cheie”, cu ce te mai ocupi?

„În paralel cu Visuri la Cheie” am proiectele mele de amenajări interioare pentru beneficiari privați, care sunt foarte importante ca portofoliu și pentru a experimenta și cu materiale high end. Și, bineînțeles, încerc să-mi fac timp să și pictez.”

Care este proiectul cel mai îndrăgit de tine pe care l-ai realizat pentru casa ta?

„Îmi place să recondiționez și să reintepretez piese vechi de mobilier și rotesc periodic pe pereți ultimele tablouri realizate până pleacă către colecționari.”

Ce proiecte măreţe mai ai în curs de realizare?

„Sunt pe final cu o casă interbelică în zona Kiseleff și am început încă două proiecte, vile în stil neobrâncovenesc, iar într-una din ele voi merge în interior într-o direcție de vintage industrial, cu accente de steampunk, așa că va fi o provocare.

De asemenea, lucrez la o expoziție și sper să pot face si vernisaj, după ce trece această perioadă.”

https://www.instagram.com/p/CFITUGtpUp6/

Dacă în continuare vrei să vezi proiectele frumoase pe care le creează Cristina Joia, o poţi urmări AICI şi în fiecare miercuri, de la 20:30, pe PRO TV, la emisiunea “Visuri la Cheie”.

Text: Bettina Cristea

Photo: PR