Culori care influenteaza copiii

Culori care influenteaza copiiiRoz si albastru. Doua culori pe care le folosim cu precadere atunci cand alegem hainele nou-nascutilor, fara sa stim daca ele sunt in ton cu personalitatea lor sau daca le fac sau nu placere micutilor.

Faptul ca in primele patru luni de viata nou-nascutii nu disting culorile, nu este decat un mit. Dimpotriva, la aceasta varsta, micutii au si preferinte in ceea ce priveste culorile.

Reactiile copiilor
Studii recente efectuate de specialistii canadieni au avut ca scop stabilirea culorilor care suscita interesul nou-nascutilor, rezultatele acestuia fiind surprinzatoare.  De exemplu, s-a constatat ca daca unui copil i se arata, pe un monitor, culoarea albastra, urmata de o nuanta mai putin intensa tot de albastru, copilul se plictiseste si isi intoarce privirea de la monitor. In schimb, la aparitia culorii verde pe monitor, copilul clipeste des. Cand copilului i se arata in paralel o succesiune de culori, el se uita mai atent la albastru, rosu, orange, rosu inchis, decat la gri sau maron.
 
Preferintele copiilor
Prof. Kathy Mulle, de la Universitatea McGill (Canada), sustine ca abia in jurul varstei de trei ani copii sunt capabili sa inteleaga si sa retina numele culorilor. De obicei, culorile preferate de copii sunt si cele mai usor de retinut de catre acestia.  Specialistii sustin ca atractia copiilor fata de culorile primare (rosu, albastru si verde) tine de faptul ca acestea sunt mai des folosite de catre parinti si educatori. In plus acestea sunt intens folosite si in manualele scolare, in reviste de profil sau la televizor, spre deosebire de maron sau gri. Se pare ca odata cu trecerea anilor preferintele copiilor se schimba. Fetitele nu mai sunt atrase de roz, dupa cum baietii nu mai indragesc culoarea albastru. De ce? Iata o intrebare la care isi propun sa raspunda cat mai curand specialistii.

Influenta culorilor asupra bebelusilor
* albastru– linisteste, relaxeaza si aduce optimism
* rosu– iradiaza caldura si stimuleaza circulatia sanguina
* verde– apropie de natura, ofera echilibru emotional
* roz – dezvolta simtul estetic
* violet – linisteste inima si muschii
* galben– accentueaza senzatia de bine
* orange– degaja bucurie, elimina melancolia

Text: Mirela Marin