Cum il faci sa te asculte cu adevarat

Inainte de a rabufni in relatia de cuplu si de a incerca sa-i demonstrezi partenerului ca ai dreptate, invata cum sa-l faci sa fie atent la ceea ce vrei sa-i spui. In cele ce urmeaza iti spunem care sunt cele mai potrivite momente si moduri in care ii poti transmite ceea ce iti doresti.Cere exact ceea ce vrei…

Barbatii sunt programati sa isi doreasca sa rezolve o problema atunci cand apare una. Femeile, pe de alta parte, vor pur si simplu sa scape de frustrari si furie sau sa discute potentiale solutii la diferite probleme. Este insa mai probabil sa primesti raspunsul pe care il vrei daca ii ceri raspicat sotului/iubitului tau ce iti doresti inca de la inceput.

… si spune la ce te referi

Cercetatorii au descoperit ca barbatii identifica mai greu decat femeile expresiile faciale, dar si indiciile nonverbale ale sentimentelor de tristete si frica. Din pacate, femeile tind sa foloseasca o multime de expresii faciale pentru a comunica, ceea ce poate duce la neintelegeri pentru ambele parti: femeia simte ca nevoile ei sunt ignorate, in timp ce barbatul este iritat de subtilitatea limbajului nonverbal. Prin urmare, adreseaza-te direct: „Am avut o zi groaznica” functioneaza mai bine decat o atitudine suparata. Si, in loc sa arunci flacari din priviri dupa ce isi exprima o opinie, spune-i ce te-a ranit si ce anume te deranjeaza. Nu glumim cand iti spunem sa vorbesti cu partenerul tau ca si cum ar fi cea mai buna prietena a ta. Spune-i cum te simti, ce te nemultumeste si ce iti doresti de la relatia de cuplu si vei observa ca totul va fi mult mai lin pentru amandoi.

Nu incerca sa concurezi cu distragerile

Barbatii nu se pricep la multitasking la fel de bine ca femeile. Acest lucru poate fi legat de faptul ca la nivel neuronal femeile activeaza mai multe zone din creier decat barbatii atunci cand indeplinesc sarcini similare. Deci initierea unei discutii cu partenerul tau in timp ce se uita la televizor sau navigheaza pe internet inseamna ca nu vei primi intreaga sa atentie.

Daca distragerile ingreuneaza un anumit tip de conversatie, sfatul specialistilor este sa iesiti din casa: mergeti la o plimbare sau la o cina in oras, iar discutiile vor avea un alt rezultat.

Termina discutia inainte de a fi prea tarziu

Un alt mar al discordiei are de-a face cu momentul cand o conversatie ar trebui sa se incheie. Pentru ca femeile sunt mai bune la interpretarea expresiilor faciale, isi dau seama cand partenerul lor se plictiseste sau isi pierde rabdarea atunci cand poarta o discutie.

Tocmai pentru ca tu poti „citi” aceste semne foarte bine, este mai bine sa pui capat discutiei. Nici unul dintre voi nu are o stare psihica prea buna atunci cand sunteti obositi sau, pur si simplu, nu aveti chef pentru o discutie in contradictoriu, iar barbatii oricum au o toleranta mai scazuta pusi in astfel de situatii. Deci, tine minte ca discutiile scurte si concise sunt mult mai utile pentru a ajunge la un numitor comun.

Fii rabdatoare

Aceste strategii functioneaza, chiar daca sunteti la inceputul relatiei, ori daca vreti sa duceti relatia la un nivel mai serios sau daca sunteti casatoriti de mult timp. Fie ca este prima discutie serioasa sau cea de-a 9-a, o buna comunicare necesita practica, dar mai ales foarte multa rabdare.

Text: Iulia Mirica